Sportvliegtuigje maakt geslaagde noodlanding in Aarschot dankzij parachutesysteem aan toestel

Rond 12.30 uur heeft een sportvliegtuigje een noodlanding gemaakt in de Senatorlaan in Wolfsdonk bij Aarschot. De twee inzittenden raakten er zonder veel kleerscheuren uit. Een parachute die aan het vliegtuig bevestigd was, redde hun leven. 

Op drie kilometer hoogte kreeg het vliegtuigje motorpech. De twee inzittenden, een koppel uit Duitsland dat op weg was naar Frankrijk, probeerden nog om naar Zaventem te vliegen maar toen dat niet lukte hebben ze het parachute-systeem van het vliegtuig geactiveerd. Zo kwam het toestel neer tegen een boom in de tuin van een woning.  Het toestel is zwaar beschadigd maar de inzittenden raakten niet noemenswaardig gewond en werden opgevangen door de hulpdiensten. Ze waren wel zwaar onder de indruk. 

Parachutes in vliegtuigen zijn een beetje zoals airbags in een auto, ze behoren stilaan tot de standaarduitrusting

Philippe Hendrickx - Vliegtuiginstructeur

Zo'n parachute-systeem wordt alsmaar vaker in lichte vliegtuigen gebruikt, bevestigt vliegtuiginstructeur Philippe Hendrickx:  "Zo'n systeem is eigenlijk een ultiem reddingsmiddel voor wanneer de piloot beseft dat hij het niet zal redden. Via een kleine raket wordt de parachute naar buiten geschoten waarop die ogenblikkelijk geopend wordt, het kan zelfs op relatief lage hoogtes gebruikt worden. We zien dat dit systeem alsmaar vaker tot de standaarduitrusting van een licht vliegtuig behoort. Net zoals je tegenwoordig airbags in elke auto standaard ziet, zijn parachutes ook meer en meer ingeburgerd geraakt in de luchtvaart. Het is duidelijk dat ze in dit geval een groot verschil hebben gemaakt."

Meest gelezen