Videospeler inladen...

Test Aankoop bezorgd over veiligheid elektrische steps: "Wij raden ze af"

Elektrische steps zijn niet meer uit het straatbeeld weg te denken. Je hebt de deelsteps, die je in de grote steden van straat kan plukken en er dan je ritje mee maken. Maar heel wat mensen hebben intussen ook hun eigen elektrische step in huis gehaald. Maar hoe veilig, kwalitatief en betrouwbaar zijn die? Test Aankoop deed de test.

De consumentenorganisatie kocht online 11 verschillende steps die het door een onafhankelijk labo uitgebreid liet testen. Jens Van Herp van Test Aankoop in "De inspecteur" op Radio 2: "In het labo werd enerzijds een testsimulatie gedaan van alledaags gebruik. Versnellingen, vertragingen, heuvel op en heuvel af. Daarnaast werden ook de technische aspecten van de elektrische steps doorgelicht. Dat gaat dan om remafstand, vering en batterijkwaliteit." 

Vragen bij veiligheid

Om te beginnen moest Test Aankoop één van de aangekochte steps uitsluiten voor de test. De Kugoo S1 pro vermeldt namelijk een topsnelheid van 30 km/u en dat mag niet. De toegelaten topsnelheid voor deze steps in de EU is 25 km/u. Ondertussen liet de producent van deze step wel weten de maximumsnelheid aan te passen. Maar ook de andere steps deden de wenkbrauwen fronsen. Zo erg dat Test Aankoop vreest dat bij de meeste steps de veiligheid van de gebruiker in het gedrang komt. 

Jens Van Herp: "Van alle toestellen die we hebben getest is er maar eentje spatbestendig. Dat wil zeggen dat al die andere steps niet bruikbaar zijn als het regenweer is. Je batterij zal het daardoor dus vrij snel laten afweten. Ook zijn de remafstanden van heel wat van deze steps abominabel. Als het regent ga je moeten inboeten op een veilige remafstand. Sommige rammelen ook gewoon als je er mee rondrijdt en vaak is de vering ook zoek. De hoge kostprijs van deze steps staat echt niet in verhouding tot de kwaliteit die je er voor krijgt."

"Wij raden deze steps af"

Op basis van deze testresultaten raadt Test Aankoop de consument af een elektrische step in huis te halen. Jens Van Herp: "De resultaten van onze test zijn voor elk model ondermaats. Sterker nog. Op basis van onze testresultaten raden we een aankoop af. Als je echt wil investeren in een mobiliteitsoplossing, raden we aan om een (elektrische) fiets of plooifiets te kopen."

Ook bij de herstelbaarheid van deze steps stelt Test Aankoop zich grote vragen: "Wij vrezen dat als er problemen opduiken met je step het heel moeilijk zal zijn om hem te laten herstellen. Zeker als je hem online hebt aangekocht zal dat probleem zich stellen."

Alle resultaten van het onderzoek dat Test Aankoop deed kan je hier terugvinden.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen