Vakbonden Alma eisen compensatie voor werkloos personeel: "Mensen hebben sinds lockdown loonverlies"

De vakbonden van de studentenrestaurants Alma in Leuven eisen een compensatie voor de 110 personeelsleden die tijdelijk werkloos zijn. Het studentenrestaurant is dan wel opnieuw open, maar de studenten blijven weg.

Sinds de algemene lockdown heerst er een grote ongerustheid bij het personeel van het studentenrestaurant Alma. Ze zijn sinds 18 maart niet meer aan het werk.  "De directie had wel de bedoeling om met de start van het nieuwe academiejaar de Alma opnieuw te openen en te draaien op een capaciteit van 60 procent", zegt vakbondsman Bert Verhooghe (ABVV). "Er zijn voldoende maatregelen genomen om dat coronaproof te doen, maar de studenten zijn niet meer gekomen."

Tegemoetkoming en een financieel plan

De directie heeft daarop beslist om tijdelijk geen warme maaltijden meer aan te bieden, maar enkel nog snacks te serveren, waardoor de 110 personeelsleden tijdelijk technisch werkloos zijn. En dus moet de directie zorgen voor een compensatie, zegt Verhooghe: "Wij vragen op korte termijn een financiële tegemoetkoming om het loonverlies dat de mensen geleden hebben, het koopkrachtverlies, voor een deel te compenseren. In heel wat sectoren en bedrijven geeft de werkgever of een sociaal fonds van het paritair comité, een bijkomende financiële tegemoetkoming. Op lange termijn verwachten we dat de directie met een relanceplan komt, en dat de toekomst voor Alma uitgetekend wordt."

Meest gelezen