Minister Vandenbroucke (SP.A) over sluiting cafés: "Geen hard wetenschappelijk bewijs, maar politiek kan niet wachten"

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) geeft toe dat er geen sluitend wetenschappelijk bewijs is dat cafés een belangrijke bron van coronabesmettingen zijn. Hij antwoordde dat in de Kamer op de vraag waarom de cafés in heel het land om 11 uur 's avonds moeten sluiten om de snelle verspreiding van het virus tegen te gaan. 

In het hele land moeten cafés dus vroeger sluiten, besliste het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land eerder deze week. Een dag later besliste de Brusselse regering dat in het Brussels Gewest de cafés een hele maand zelfs volledig dicht moeten. Restaurants mogen dan weer wel open blijven.

Maar zijn cafés dan echt een broeihaard? Minister Vandenbroucke stelde dinsdagavond in "Het Journaal" inderdaad dat "we weten dat het virus daar een broeihaard vindt". "Dat zijn echte hotspots. Niet alle cafés, maar te veel om het toe te laten", klonk het. 

In de Kamer vanmiddag gaf Vandenbroucke toe dat er op dit moment eigenlijk geen sluitend wetenschappelijk bewijs is daarvoor. "Hard wetenschappelijk bewijs dat zegt "Nu moet u hier zoveel doen en daar zoveel doen"... Neen. De wetenschap is onzeker, de data zouden beter kunnen. We ageren in wetenschappelijke onzekerheid. Maar politiek moet beslissen. Vraag niet het ultieme bewijs, we moeten ageren."

Er zijn wel sterke vermoedens. In drukke cafés is het risico, aldus virologen en infectiologen, theoretisch gezien groter dat mensen elkaar besmetten. De minister haalde een metafoor boven om de beslissing te verdedigen. "Beeld u in dat we in oorlog zijn en de vijand komt over zee. We hebben veel kusten. We weten niet waar de vijand gaat aanvallen, we zijn onzeker. Wat gaan we doen? Daar waar de kusten het makkelijkst in te nemen zijn, daar gaan we versterken."

Bekijk het antwoord van minister Vandenbroucke in De Kamer (de tekst gaat verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Het virus is onrechtvaardig"

Minister van Volksgezondheid Vandenbroucke beseft naar eigen zeggen dat de maatregel hard aankomt voor café-uitbaters. "Natuurlijk is dit onrechtvaardig. Het virus is onrechtvaardig", zei hij in de Kamer.

In "Villa Politica" wilde Vandenbroucke ook het beeld ontkrachten dat de restaurants met rust zouden worden gelaten. "Voor de restaurants is er een regeling en voor de eenvoud hebben we het zo gelaten. Daar zijn argumenten voor op tafel gelegd. In een café waar er ambiance is, is er minder organisatie en minder discipline dan in een restaurant waar er ambiance is. Maar willen de mensen alstublieft ook in de restaurants zeer voorzichtig zijn."

Bekijk het interview met minister Vandenbroucke in "Villa Politica": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen