2 dagen na Overlegcomité blijkt Brussels minister-president besmet, moeten alle andere ministers nu in quarantaine?

Het coronavirus treft ook de politieke wereld in ons land. Vandaag liet Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat hij positief heeft getest en in isolatie gaat. En dan rijst meteen de vraag: wat met de politici die de voorbije dagen contact hadden met Vervoort? 

Amper twee dagen geleden hadden verschillende toppolitici van ons land nog contact met Vervoort. Het Overlegcomité van de verschillende regeringen in ons land is dinsdag namelijk fysiek samengekomen om strengere nationale coronamaatregelen te bespreken.

Wie zat aan tafel? Onder anderen: premier Alexander De Croo (Open VLD), federaal minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A), Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA), Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) en Waals minister-president Elio Di Rupo (PS).

Achteraf gaven Vervoort, Di Rupo, De Croo, Jambon en Vandenbroucke ook een gezamenlijke persconferentie. 

Van links naar rechts: Vervoort, Di Rupo, De Croo, Jambon en Vandenbroucke

"Geen risicocontact"

Gisteren ging de Brusselse regering, waar Rudi Vervoort regeringsleider van is, in quarantaine in afwachting van het resultaat van een coronatest. Dat was nodig omdat Brussels minister van Financiën Sven Gatz (Open VLD) besmet bleek met het coronavirus en de meeste Brusselse regeringsleden tijdens de ministerraad op donderdag 1 oktober in contact zijn gekomen met Gatz. Vandaag blijkt dus dat de test van Brussels minister-president Vervoort positief is.

Maar nee: de politici die samen met Vervoort deelnamen aan het Overlegcomité dinsdag, gaan niet in quarantaine in afwachting van een coronatest. Dat bevestigt de woordvoerder van premier De Croo. "Het Overlegcomité vond plaats in de grootste zaal van het Egmontpaleis waar men afstand kon houden. Er werden ook mondmaskers gedragen. Het ging dus niet om een nauw contact." De ministers zullen zich wel moeten laten testen als ze COVID-symptomen beginnen te ontwikkelen.

Ook minister Frank Vandenbroucke zegt in "Vandaag" dat hij niet in quarantaine moet. "Ik heb meneer Vervoort goeiendag gezegd op ongeveer anderhalve meter afstand, met een mondmasker. Dat heeft zo'n 30 seconden geduurd. Daarna ben ik aan de tafel gaan zitten, op zo'n 15 à 20 meter van hem. We hebben 2,5 uur vergaderd in een goed verluchte zaal. Wat wil dat zeggen? Dat is geen risicocontact, dus ik moet niet in quarantaine. Ik heb het al nagevraagd bij een viroloog en ik ben gaan kijken naar de richtlijnen op de officiële website van Sciensano."

Video player inladen...

Kabinet van Vlaams minister Demir in quarantaine

Overigens, Waals minister-president Elio Di Rupo (PS) zat sinds gisteren wel preventief in quarantaine. Dat komt omdat binnen zijn Waalse regering minister van Toerisme en Bestuurszaken Valérie De Bue (MR) positief heeft getest. Vanavond liet Di Rupo via Twitter weten dat zijn test negatief is.

Op Vlaams niveau is het kabinet van minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) in quarantaine. Een kabinetsmedewerker van minister Demir is overleden aan corona en intussen blijken haar kabinetschef en chauffeur ook besmet. De minister zelf testte negatief.

Meest gelezen