Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Amerikaanse president Trump wil soldaten terughalen uit Afghanistan tegen Kerstmis

De Amerikaanse president Donald Trump wil de resterende troepen in Afghanistan terugtrekken, en dat tegen het einde van dit jaar. Dat heeft hij laten weten via Twitter. Het is nog onduidelijk of het om een officieel bevel gaat. Enkele uren voordien sprak Robert O'Brien, Trumps veiligheidsadviseur, nog over een terugtrekking van een deel van de troepen tegen begin volgend jaar.

Dat de VS de resterende troepen wil terugtrekken uit Afghanistan, is niet nieuw. Wel dat president Trump nu oproept om ze allemaal terug te trekken tegen de feestdagen op het einde van dit jaar. 

Robert O'Brien, de veiligheidsadviseur van Trump, zei gisteren nog in een toespraak dat de VS de troepenmacht in Afghanistan wil afbouwen van 5.000 naar 2.500 begin van 2021. Defensiefunctionarissen hebben eerder gezegd dat ze eind november grofweg 1.000 strijdkrachten teruggetrokken willen hebben, maar dat zal afhangen van de situatie in Afghanistan.

In februari van dit jaar hebben de VS en de taliban, een islamitische rebellengroepering die een groot deel van Afghanistan bezet, een akkoord gesloten om de wapens neer te leggen na 19 jaar oorlog. In dat akkoord staat dat de VS tegen medio 2021 een deel van haar troepen zal terugtrekken. 

Het akkoord is een onderdeel van een groter vredesproces tussen de Afghaanse regering in Kaboel en de taliban, waarvan de eerste gesprekken al in september plaatsvonden. De woordvoerder van de taliban, Mohammad Naeem, heeft wel al laten weten dat ze de uitspraak van Trump als een "positieve stap" zien.

De Amerikaanse president had al vanaf het begin van zijn ambtstermijn beloofd de troepen die gestationeerd zijn in het hele Midden-Oosten terug te trekken. De Amerikaanse soldaten en veteranen zijn een belangrijk kiezerspubliek met zicht op de komende presidentsverkiezingen. 

De president kwam vorige maand nog in opspraak nadat hij gesneuvelde Amerikaanse soldaten uit de Eerste Wereldoorlog "losers" zou hebben genoemd, waarop heel wat kritiek kwam van Amerikaanse veteranen.

Meest gelezen