Harold Versteeg

Warenhuisketen Wibra legt de boeken neer, 439 mensen zijn hun job kwijt

Warenhuisketen Wibra België is failliet verklaard. De keten was al langer verlieslatend in ons land en had in de zomer een gerechtelijke reorganisatie aangevraagd. Door het faillissement verliezen 439 mensen hun baan.

Wibra België heeft uiteindelijk zelf de boeken neergelegd, nadat de ondernemingsrechtbank in Dendermonde eerder op de dag een overnameplan en doorstart had afgewezen. Wibra is in België al veel langer verlieslatend. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

De Nederlandse eigenaars van Wibra wilden verder met 36 van de 81 winkels en met 183 van de 439 medewerkers. Maar de rechter was niet akkoord, omdat, zo zeggen de vakbonden, de Nederlanders niet bereid waren om het vakantiegeld en de eindejaarspremies van het overgenomen personeel uit te betalen.

Door de uitspraak verliezen 439 werknemers hun job. Alle Wibra-winkels in ons land blijven vanaf morgen gesloten. De drie gerechtelijk commissarissen die het dossier van de winkelketen behandelden, zijn aangeduid als curatoren.

Toch weer een doorstart?

De doorstart die de directie beoogde, is door het faillissement wel weer mogelijk, benadrukt de christelijke vakbond. "Als de directie van Wibra het echt meent met de haalbaarheid van dat project, kan ze nu opnieuw rond te tafel gaan zitten met de curatoren en met het personeel", zegt Paul Schats van ACV Puls. "Zo zou nog een deel van het personeel gered kunnen worden."

Schats zelf stelt zich persoonlijk wel vragen bij de haalbaarheid van het plan dat de directie heeft. "Ik blijf kritisch. Het lijkt mij ontzettend moeilijk om met zulk een klein aantal winkels te slagen. Een aantal jaren geleden hadden we nog 100 winkels. De zichtbaarheid in het straatbeeld is veel geringer. En van die 36 winkels die ze willen overhouden, waren er vorig jaar maar 5 rendabel."

Meest gelezen