Getty Images

Kinder- en jongerenpsycholoog maakt zich zorgen: "Het is tijd dat we beginnen te luisteren naar jongeren"

Jongeren hebben het nu zwaarder met de coronamaatregelen dan tijdens de lockdown in maart. Ze hebben het vooral moeilijk met het gebrek aan sociaal contact en het feit dat het zo lang duurt. Ze voelen zich ook niet betrokken. Dat zegt Sarah Bal, klinisch psychologe en gedragstherapeute voor kinderen en jongeren in het UZ Gent, in "De ochtend" op Radio 1.

Gisteren maakte Awel, de hulplijn voor kinderen en jongeren, bekend dat ze in september een vierde meer oproepen kregen dan in maart. Jongeren voelen vooral angst en spanning door de onzekerheid over school en hun sociaal leven. Normaal gezien bereikt de hulplijn vooral jongeren van 13 tot 16 jaar, maar nu is dat 13 tot 20 jaar. Het zijn ook niet meer vooral kwetsbare groepen die bellen, maar ook meer doorsnee jongeren. 

Sarah Bal, klinisch psychologe en gedragtherapeute voor kinderen en jongeren in het UZ Gent, bevestigt dit. "Er is heel veel angst en onzekerheid bij jongeren over hoe het verder moet, op school en op sociaal vlak", zegt ze in "De ochtend" op Radio 1. "Hoe ga ik vrienden maken, als ik maar zo weinig mensen mag zien of ga ik mijn vrienden verliezen? Dat zijn de dingen die hen bezighouden. Het is vooral het gebrek aan perspectief dat hen nu angstig maakt."

Zij vragen echt om iets te organiseren via Instagram of YouTube en om hen te betrekken bij de beslissingen.

Volgens Bal is het heel belangrijk dat we op een andere manier gaan communiceren met kinderen en jongeren. "Zij vragen echt om iets te organiseren via Instagram of YouTube en om hen te betrekken bij de beslissingen. Ik denk dat ze daar gelijk in hebben."

"Ik vind dat heel veel jongeren zich erg verantwoordelijk opstellen", zegt ze. "We horen vaak in de pers dat het de jongeren zijn die zich niet aan de regels houden. Ik zie dat zelf wat minder. Ik zie heel veel jongeren die heel verantwoordelijk zijn en daar heel erg goed op letten en mee bezig zijn."

"Ik denk dat we aan hen moeten vragen hoe kunnen we dit oplossen? Wat is er voor jullie belangrijk? Wat stellen jullie voor? Bijvoorbeeld om eenzaamheid tegen te gaan. Het is tijd dat we naar hen beginnen te luisteren."

Beluister hier het interview met Sarah Bal, klinisch psychologe en gedragtherapeute voor kinderen en jongeren in het UZ Gent, in "De ochtend" op Radio 1:

Nood aan een gesprek? Je kan Awel gratis en anoniem bellen op het nummer 102, elke dag tussen 16 en 22 uur, op woensdag en zaterdag al vanaf 14 uur. Mailen en chatten kan via awel.be.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen