Archeologiedagen of gluren bij (de kunst van) Marc Coucke? Met deze tips weet u waarnaartoe dit weekend

Oktober blijft tentoonstellingsmaand, maar er is meer: op verschillende plaatsen in ons land vinden dit weekend uiteenlopende culturele activiteiten plaats. Cultuurman Joris Vergeyle lijst ze voor u op.

Ondernemer Marc Coucke droomde van een eigen museum in Durbuy, maar zal de komende drie jaar z'n privécollectie eerst tonen in Zwevegem. Hoe dat komt, hoort of leest u hieronder. 

Andy Warhol in Luik en Antwerpen

De grote overzichtstentoonstelling van Andy Warhol in Tate Modern in Londen bezoeken wordt moeilijk (met een verplichte quarantaine van 14 dagen), maar de koning van de popart resideert vanaf dit weekend ook in Luik. 33 jaar geleden stierf Warhol in New York, maar zijn kunst blijft immens populair. Verwacht u aan blikken soep, portretten van Marilyn Monroe en heel veel video. De locatie van de expo is een extra troef: La Boverie, een van de mooiste musea van Wallonië.

Ook in de expo "Monoculture" in het Museum van Hedendaagse Kunst Antwerpen (M HKA) hangt werk van Warhol, naast tal van andere (inter)nationale kunstenaars. 

Bekijk hieronder een reportage over de expo in Luik:

Video player inladen...

Vlaamse Archeologiedagen

27.000 mensen namen vorig jaar deel aan de Vlaamse Archeologiedagen, dat zal dit jaar sowieso minder zijn, met dank aan COVID-19. Normaal gezien hadden die dagen al in mei plaats moeten vinden. De Nederlandse collega's verplaatsten hun weekend meteen naar 2021, maar in Vlaanderen wagen ze het er nu toch al op, enkele maanden later. Verwacht u aan een herfstig weekend, met extra aandacht voor de bijzondere job van de archeoloog. 

Er zijn fysieke én online activiteiten, met respect voor alle coronamaatregelen. Zo kunnen liefhebbers in Anno 1465, de erfgoedsite in Raversijde, puzzelen met 15e-eeuwse potscherven. Wie meer wil weten over de job van een archeoloog gespecialiseerd in Romeinen, die kan terecht in het Gallo-Romeins Museum in Tongeren

Bekijk hieronder een reportage over de eerste Archeologiedagen, drie jaar geleden:

Video player inladen...

De privécollectie van Marc Coucke

Ondernemer Marc Coucke verzamelt niet alleen voetballers, maar ook hoogstaande kunst. Zo heeft hij de grootste privécollectie met werk van kunstenaar Marcel Duchamp van heel Europa. Geen berucht urinoir, maar wel veel kleinere werken en interessante documentatie. Die collectie toont hij de komende drie jaar gratis bij Deweer Gallery in het West-Vlaamse Zwevegem. Samen met collega-ondernemer Tanguy Van Quickenborne huurt hij een deel van de ruimte om zo de beide privécollecties te delen met een breder publiek.

Open op donderdag, vrijdag en zondag. De toegang is gratis, maar u moet wel een tijdslot reserveren, dat kunt u hier doen.

De eeuw van Plantijn

Als u het werk van enkele Nobelprijswinnaars van deze week in het echt wil leren kennen, dan kunt u terecht in het Museum Plantin-Moretus. De expo “Eeuw van verwondering” focust op uitvindingen uit de 16e eeuw, de eeuw van Christoffel Plantijn, maar legt ook een link naar uitvindingen en vernieuwingen vandaag. Zo toont curator Geerdt Magiels ook de allereerste foto van een zwart gat.

Drukker Christoffel Plantijn werd 500 jaar geleden geboren, en dat wordt het hele (na)jaar gevierd in het Museum Plantin-Moretus.

Congo in Hasselt en Afrika in Gent

Welke rol speelden Limburgers in Congo? En hoe zit het met Congolezen in Limburg? Op die vragen probeert de expo “Bacongo” een antwoord te bieden. De tentoonstelling opent dit weekend in Het Stadsmus, het stadsmuseum van Hasselt.

Ook het boekenfestival “Het betere boek” in Gent focust op Afrika en Afrikaanse literatuur. U moet op voorhand een dagpas kopen en meteen een plek reserveren voor de lezingen of activiteiten die u graag wil bijwonen. Ja, spontaniteit is een zeldzaam iets geworden in 2020. Desondanks, een prettig weekend!

Meest gelezen