Radio 2

Bouw gevangenis Leopoldsburg start in 2023, complex moet in 2025 klaar zijn

De Regie der Gebouwen wil over drie jaar starten met de bouw van de gevangenis van Leopoldsburg. Die zal vermoedelijk klaar zijn in 2025.

De nieuwbouw komt op het voormalige militair kwartier Reigersvliet dat 8 hectare groot is. Het gaat om een publiek-private samenwerking, waarbij het ontwerp, de bouw, de financiering en het onderhoud van de gevangenis verzorgd worden door een private firma.

Regime

In de nieuwe gevangenis zal er plaats zijn voor 312 gedetineerden. Er zullen twee regimes in de gevangenis zijn: een medium waar de gevangene in een hoogbeveiligde omgeving zit. Maar de gedetineerde kan ook evolueren naar een regime met open deuren. De overheid wil met dit open regime de reïntegratie van de gevangene in de maatschappij makkelijker maken.

In de nieuwe gevangenis zal ook een strafuitvoeringsrechtbank zijn en buiten komt er een gebouw voor sociale tewerkstelling.

Meest gelezen