Strengere regels voor jeugdwerk: zo veel mogelijk buitenactiviteiten, kleinere groepen en mondmaskers vanaf 12 jaar

De regels voor het jeugdwerk worden verstrengd vanaf 14 oktober: code oranje wordt dan voor onbepaalde tijd van kracht in plaats van code geel. Dat kondigt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan. Concreet betekent dit dat groepen met leden ouder dan 12 jaar maximum met 20 in plaats van 50 jongeren activiteiten mogen organiseren, als ze binnen plaatsvinden. Die verandering geldt enkel voor het jeugdwerk, en niet voor bijvoorbeeld sportclubs of muziekscholen. Er komt ook een mondmaskerplicht voor leden vanaf 12 jaar, zoals in de middelbare scholen.

Voor kinderen onder de 12 jaar verandert er eigenlijk niets: zij vormen nog steeds bubbels van 50 leden, zowel binnen als buiten, en moeten onderling geen afstand van elkaar houden bij activiteiten. Bij leden van de jeugdbeweging ouder dan 12 jaar wordt die groep verkleind als het om een binnenactiviteit gaat. Buiten mogen tieners ouder dan 12 nog met 50 leden samenkomen, binnen wordt dat beperkt tot 20 leden.

Voor de groep ouder dan 12 jaar wordt ook de mondmaskerplicht ingevoerd voor binnenactiviteiten, zoals die nu al bestaat in de middelbare scholen. Buiten is een mondmasker niet nodig. "We gaan naar code oranje, maar we scherpen de regels verder aan, omdat de situatie niet gunstig evolueert", zegt minister van Jeugd Dalle daarover. "We stemmen de regels meer af op hoe het onderwijs zich organiseert."

Weekends en activiteiten met overnachtingen voor 12 tot 18-jarigen kunnen nog doorgaan, maar ook hier zal er binnen in bubbels van 20 gewerkt worden met mondmaskers. Overnachtingen binnen moeten met voldoende afstand tussen de bedden of slaapmatjes, en ruimtes moeten goede verlucht worden. Al deze nieuwe regels gelden dus ook voor activiteiten of kampjes in de herfstvakantie.

Algemeen krijgt het jeugdwerk de raad om activiteiten zo veel mogelijk buiten te organiseren. Leidingweekends, waar de aanwezigen ouder zijn dan 18 jaar, en leefweken voor jongeren vanaf 12 jaar mogen niet doorgaan. Activiteiten met intens fysiek contact worden ook buiten sterk afgeraden. En boven alles staat een goede hygiëne centraal bij de organisatie van activiteiten.

Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Het virus evolueert niet positief, daarom moeten we de regels aanscherpen. Het belangrijkste is dat de scholen open kunnen blijven.

Benjamin Dalle, minister van Jeugd (CD&V)

"We moeten met het jeugdwerk onze verantwoordelijkheid nemen", aldus minister Dalle. "En dat kan ook: in de zomervakantie hebben ongeveer 1 miljoen Vlaamse en Brusselse kinderen een kamp of activiteit bijgewoond, en er waren amper coronabesmettingen. Maar nu het jeugdwerk ook in de weekends opnieuw is opgestart, volstaan de regels die deze zomer van kracht waren niet meer. In de huidige context moeten we strenger zijn. We volgen de situatie op en sturen bij waar nodig."

De algemene aanbeveling om zo veel mogelijk activiteiten in de buitenlucht te organiseren, blijft ook belangrijk. "Dat is gelukkig ook de sterkte van het jeugdwerk: dat er veel buiten gebeurt. Als iedereen daarnaast voorzichtig is en zijn gezond verstand gebruikt: dan komen we al ver", volgens Dalle. "In spelsituaties kunnen jongeren al eens dichter bij elkaar komen, maar afstand houden blijft belangrijk. Dit is geen makkelijke boodschap, maar het jeugdwerk heeft deze zomer al aangetoond dat ze haar verantwoordelijkheid kan nemen."

Met de evolutie naar code oranje past het jeugdwerk strengere regels toe dan de scholen, die momenteel in code geel werken. "In de praktijk stemmen we de regels eigenlijk meer af op wat er in de klas gebeurt. We moeten de absolute prioriteit geven aan het onderwijs: het is belangrijk dat scholen open blijven en dat de lessen kunnen doorgaan. En daarnaast hopen we dat het jeugdwerk zijn ding ook kan blijven doen."

Meest gelezen