Archiefbeeld ter illustratie.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Coronapatiënten in ziekenhuis waren voorbije maanden gemiddeld jonger, maar ook minder ziek dan bij eerste golf

Wie deze zomer met Covid-19 in het ziekenhuis belandde, was doorgaans jonger dan bij de eerste golf en vaak ook minder ernstig ziek. Dat blijkt uit een nieuwe analyse van gezondheidsinstituut Sciensano van het profiel van bijna 17.000 coronapatiënten die dit jaar in de Belgische ziekenhuizen zijn beland.

Het profiel van de coronapatiënt in onze ziekenhuizen, is de voorbije maanden wat gewijzigd, stelt Sciensano, dat daarvoor de kenmerken van 16.792 patiënten onder de loep nam. Dat is zo'n 70 procent van alle coronapatiënten die sinds het begin van de pandemie in de Belgische ziekenhuizen belandden. Opgelet: in de analyse zijn de recentere gevallen nog niet opgenomen.

Eerste vaststelling: deze zomer (de cijfers lopen tot half september, red.) waren de patiënten die in het ziekenhuis terechtkwamen gemiddeld wat jonger dan in de eerste periode. De helft van hen was jonger dan 60, terwijl dat cijfer tijdens de eerste golf nog op 71 lag. Dat is ook logisch: de meeste besmettingen gebeurden tijdens de zomer bij de groep 20- tot 50-jarigen.

9 procent van de opgenomen Covid-19-patiënten overlijdt. Dat aandeel is lager dan in het voorjaar, maar het blijft nog altijd een hoog sterftecijfer

Viroloog Steven Van Gucht

Ook opvallend: van die patiënten had nog 63 procent een onderliggende aandoening. In de eerste periode was dat 74 procent. "Er waren nu vooral minder patiënten met hart- en vaatziekten of hoge bloeddruk, maar er waren wel iets meer patiënten met diabetes of obesitas", zegt viroloog Steven Van Gucht.

Herbekijk hieronder de persconferentie van het Crisiscentrum:

(Lees verder onder de video)

Minder ernstig ziek

De ziekenhuispatiënten waren verder over het algemeen minder zwaar ziek in de voorbije maanden. "Dat zou kunnen verklaard worden door de algemene hervatting van de ziekenhuisactiviteiten", oppert Van Gucht. "En ook door de opheffing van een aantal beperkingen na de eerste golf."

Een logisch gevolg is dat minder patiënten intensieve verzorging nodig hadden. Tijdens de eerste golf was dat 14 procent, in de zomer 11 procent. Er moesten ook minder mensen beademd worden: 3 procent in de zomer, 9 procent voordien. "Dat is merkelijk lager."

Wie met Covid-19 in het ziekenhuis belandt, blijft daar doorgaans ongeveer een week. Dat geldt voor de helft van de patiënten. Die verblijfsduur is nauwelijks veranderd sinds het begin van de coronacrisis.

Hoe ouder, hoe gevaarlijker

Dat alles maakt dat kans op overlijden aan de ziekte de voorbije maanden minder groot geworden is. "21 procent van de opgenomen patiënten stierf tijdens eerste golf, 9 procent in de tweede periode. Dat kan te maken hebben met een betere behandeling, maar ook met het feit dat de patiënten gemiddeld jonger zijn. Het blijft weliswaar een hoog sterftecijfer."

Er is een geleidelijke toename van het aantal besmettingen bij oudere leeftijdsgroepen

Viroloog Steven Van Gucht

Leeftijd is wel nog altijd een van de belangrijkste risicofactoren op overlijden, benadrukt Van Gucht. "Sinds deze zomer is 22 procent van de patiënten ouder dan 80 overleden. Bij de eerste golf was dat 37 procent. Het blijft dus absoluut nodig om voorzichtig te zijn om oudere mensen niet te besmetten."

Op dat vlak zien de cijfers er momenteel steeds zorgwekkender uit.  Er is een toename in de besmettingen bij alle leeftijdsgroepen, ziet Van Gucht. "Het meest bij twintigers, maar er is ook een geleidelijke verschuiving naar oudere leeftijdsgroepen." De afgelopen 7 dagen raakten ruim 200 90-plussers besmet, een verdubbeling in vergelijking met de periode daarvoor. 

Meest gelezen