Premier Alexander De Croo (Open VLD): "Tegen het einde van de maand wil ik dat testcapaciteit is verdubbeld"

Door het sterk stijgend aantal coronabesmettingen in ons land staat de testcapaciteit onder druk. Nu gebeuren er gemiddeld ruim 35.000 tests per dag. Tegen het eind van deze maand moet de testcapaciteit verdubbeld zijn, wil premier Alexander De Croo (Open VLD). Dat zei hij in "Het Journaal". 

Testen, testen, testen. Het is cruciaal voor een goed werkende corona-aanpak. Qua testcapaciteit zit ons land internationaal gezien zeer hoog, stelt premier De Croo. Maar de capaciteit moet nog fors omhoog, vindt hij. "Het is heel duidelijk: tegen het einde van de maand wil ik dat die capaciteit verdubbeld is."

"We zijn alles aan het klaarmaken om die capaciteit te kunnen verdubbelen. Dat is een belangrijk element om ervoor te zorgen dat mensen die een hoog risico contact gehad hebben, dat die getest kunnen worden en snel kunnen weten wat hun situatie is", aldus de eerste minister.

De Croo herhaalt nog eens dat hij beseft dat de overheid veel van de mensen vraagt nu de coronamaatregelen weer strenger gemaakt zijn. "Het duurt ook lang. Maar ons gedrag bepaalt de overlevingskansen van de kwetsbare mensen. We hebben het in onze handen."

Een van de strengere maatregelen is het sluitingsuur van cafés. Dat is vervroegd naar 23 uur. Vorige nacht was de laatste nacht dat bars tot 1 uur mochten openblijven. Op de Oude Markt in Leuven lapten tientallen studenten de basisregels tegen corona aan hun laars. "Dat is niet goed, ik veroordeel dat", reageert premier De Croo. "Het gaat om een aantal mensen die duidelijk niet begrepen hebben wat hun verantwoordelijkheid in de maatschappij is."

Bekijk het gesprek met Alexander De Croo hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Ik veroordeel het gedrag van sommige studenten op de Oude Markt in Leuven

"Gezond verstand"

Een nieuwe totale lockdown, daar wil de premier niet van weten. Dat zei hij in zijn regeerverklaring vorige week. Maar we zitten momenteel wel op een "belangrijk punt" om te vermijden dat de corona-epidemie verder afglijdt, beseft De Croo. Hij roept op tot "gezond verstand".

"Het is ons gedrag dat bepaalt of we bijkomende maatregelen gaan moeten nemen. Sowieso denk ik dat we vandaag intelligentere maatregelen kunnen nemen dan wat we in maart en april hebben moeten doen", aldus De Croo. "Op een bepaald moment hebben we toen gezegd dat mensen zelfs niet in een park op een bankje mochten gaan zitten."

Al wil de eerste minister het precieze verschil tussen eventueel nog strengere maatregelen en een echte lockdown niet uitklaren. "Ik ga daar niet op vooruitlopen, vooral omdat ik vind dat we het kunnen vermijden."

Ronde van Vlaanderen

En wat dan met de Ronde van Vlaanderen, de wielerwedstrijd die nota bene in de heimat van De Croo - Brakel - passeert? Die andere wielerklassieker, Parijs-Roubaix, is vandaag bijvoorbeeld geannuleerd wegens de coronacrisis.

De eerste minister beseft dat het moeilijk afstand houden is langs het parcours van een populaire wielerwedstrijd. "Ik zal de veiligheidsdiensten een analyse laten doen. Als zij zeggen dat het niet gaat, dan moeten we ons daar aan houden. Ik vertrouw op hun oordeel. We zien dat andere wedstrijden soms wel doorgaan, laten we er niet te snel op vooruitlopen."

Meest gelezen