Minister van Justitie Van Quickenborne (Open VLD): "Tegen volgend jaar elektronisch gerechtelijk dossier"

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) wil tegen midden volgend jaar een belangrijke stap zetten in de digitalisering van Justitie. Politiemensen zouden hun processen-verbaal dan elektronisch kunnen opstellen.

De vele overtredingen op de coronaregels hebben de werkdruk bij Justitie nog vergroot. En die lag al hoog: in Brussel bijvoorbeeld is het tegenwoordig enkele jaren wachten om een zaak voor de rechter te krijgen. Vincent Van Quickenborne, die sinds vorige week minister van Justitie is, wil daarom meer inzetten op digitalisering.

"Een eerste stap die we kunnen zetten, zijn de gerechtsbrieven", legt de minister uit. "Als iemand wordt opgeroepen voor een proces, dan moet iemand bij Justitie een brief vouwen, in een envelop steken en er een postzegel op plakken. Voor de verkeersboetes is dat allemaal al gedigitaliseerd. We gaan dat ook doen voor die gerechtsbrieven, dat zal makkelijker gaan."

De dag dat we de processen-verbaal elektronisch kunnen doen, zijn we op weg naar een volledig digitale Justitie

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD)

Maar er zijn nog grotere stappen mogelijk, denkt Van Quickenborne: "De politie schrijft haar processen-verbaal vandaag nog op papier. De dag dat we dat elektronisch kunnen doen, kunnen we het volledige gerechtelijke dossier digitaal maken, en dan zijn we op weg naar een volledig digitale Justitie. Dat zou midden volgend jaar kunnen gebeuren. Dus we staan op de drempel van een digitale Justitie. Mijn voorganger Koen Geens (CD&V) is er de voorbije jaren in geslaagd om de tanker te keren, dus ik ben eigenlijk wel optimistisch over Justitie."

De minister denkt dat de magistraten en andere personeelsleden daarvoor open zullen staan: "We hebben ongelooflijk gemotiveerde mensen. Maar ten tweede is er het coronavirus. Daardoor is er grote bereidheid gekomen om nu digitaal te gaan werken, via videoconferenties, met tablets en computers." Eerder deze week beloofde de minister al om alle personeelsleden van Justitie een tablet te geven voor hun werk.

Justitie krijgt de komende jaren 300 miljoen euro per jaar extra, geld dat Van Quickenborne wil gebruiken voor de digitalisering: "Een investering in Justitie brengt ook geld op. Als we bijvoorbeeld 15 tot 20 miljoen investeren om de trajectcontroles op de wegen degelijk te laten werken, dan levert dat honderden miljoenen euro's op. Het is ook een investering om de straffeloosheid aan te pakken."

Meest gelezen