Theo Moors kweekte als eerste pompoenen in Limburg: "Pompoenen kweken is een wonder"

Het is weer pompoenentijd, en daarvoor kan je bij Theo Moors in Mopertingen (Bilzen) zijn. Hij kweekt pompoenen voor in de keuken maar ook als decoratie, in allerlei kleuren, vormen en maten. Zijn grootste pompoen dit jaar weegt bijna 100 kilo. “Het is eigenlijk het wonder van de wereld: je plant gewoon een zaadje in de grond en alles verloopt volledig automatisch!”

Al 25 jaar lang kweekt Theo Moors pompoenen. Klein of groot, om op te eten of als decoratie, oranje of wit... er is voor elk wat wils. “Het is een wonder: het enige wat je nodig hebt, is een zaadje, zonlicht en water”, zegt hij. “De plantdatum is van half april tot half mei, maar je moet oppassen met IJsheiligen dat de plantjes niet bevriezen. Dat is rond 10 mei.” Theo is de eerste die pompoenen is beginnen telen in de regio. “Ik kan niet nagaan of ik de eerste van Europa of de Benelux was, maar ik vermoed van wel.”

Mensen vragen soms: is die pompoen echt? Uiteraard! 

Theo Moors

Je vindt bij hem duizenden kleine pompoenen. “Er komen hier mensen die pompoenen willen kopen. Ze voelen en kijken dan soms en vragen "is dat echt?"", vertelt Theo. “Uiteraard zijn die pompoenen echt! Ik verkoop geen neppe.” De kleine decoratiepompoenen zijn niet eetbaar. “Maar de dierenwereld denkt daar soms anders over”, gaat Theo verder. “Die peuzelen er weleens eentje op.” Er zijn ook halloweenpompoenen te verkrijgen. “Die periode begint nu, maar het topmoment is 31 oktober. Sommige mensen zijn echte kunstenaars en snijden de mooiste ontwerpen uit.”

De dikste pompoen die je in zijn verzameling van dit jaar vindt, weegt bijna 100 kilo. “Je kan hem bijna niet tillen", zegt Theo. “Maar de wereldrecords liggen boven de 1.000 kilo.” 

Meest gelezen