BELGA/VERGULT

"Meer snelheidsovertreders door minder verkeer": resultaat flitsmarathon baart politie zorgen

De resultaten van de flitsmarathon van afgelopen woensdag baren de politie zorgen. Tijdens de actie werden bijna 1 miljoen voertuigen gecontroleerd. 3,7 procent van de bestuurders reed te snel en dat is een fikse toename in vergelijking met de vorige flitsmarathon van oktober 2019, toen slechts 2,5 procent van de weggebruikers in overtreding was. Door corona is er nog steeds minder verkeer en daarom hebben bestuurders de neiging om sneller te rijden, denkt de federale politie.

Woensdag hebben de Federale Wegpolitie en 125 lokale politiezones samen de dertiende flitsmarathon georganiseerd. In totaal werden tijdens de actie in heel België 959.144 voertuigen gecontroleerd. De politie schreef 35.443 processen-verbaal en onmiddellijke inningen uit en trok 331 rijbewijzen in.

Dat is geen bemoedigend resultaat want in totaal reed 3,70% van de gecontroleerde bestuurders te snel. Het is een stijging ten opzichte van de vorige flitsmarathon van oktober 2019 toen slechts 2,55% van de bestuurders in overtreding was. In 2019 werden wel 1.200.778 bestuurders gecontroleerd.

Er is minder verkeer maar de bestuurders die wél de weg op gaan hebben de neiging om dan sneller te rijden
Koen Ricour, federale politie

“Tijdens het coronavirus stellen we vast dat er minder auto's op onze wegen zijn,” zegt Koen Ricour van de federale politie. “Maar de chauffeurs die de weg op gaan hebben daardoor wel de neiging om sneller te rijden. Het is duidelijk dat de strijd tegen overdreven snelheid nog niet gestreden is. We willen erop wijzen dat de verkeersregels altijd en voor iedereen gelden en dat het coronavirus geen voorwendsel is om het gaspedaal te diep in te drukken.”

Meest gelezen