Video player inladen...

Politie zal meteen boete geven voor overtredingen van strengere coronamaatregelen: "Er is genoeg gesensibiliseerd"

De politie zegt dat ze klaar is om toe te zien op de nieuwe coronamaatregelen die vandaag ingaan. Er zijn voldoende mensen en middelen, én er zal meteen streng worden opgetreden.

Nico Paelinck is korpschef van de politiezone Westkust en voorzitter van de Vaste Commissie voor Lokale Politie. Hij is tevreden over de nieuwe maatregelen, zei hij in "De ochtend" op Radio 1: "Ze zijn erg duidelijk, zowel voor de burger als voor de politie. Mensen zullen zich niet kunnen wegstoppen achter allerlei drogredenen. De overheid heeft ons ook duidelijk gemaakt dat wij als politie de komende maand strikt en streng moeten toezien op het naleven van de maatregelen."

De prioriteiten zijn daarbij duidelijk: "De focus zal liggen op de verplichting om een mondmasker te dragen op het openbaar vervoer, op het samenscholingsverbod van 4 mensen en op het sluitingsuur van de cafés om 23u. We zullen ook extra toezicht doen op de kantines van sportclubs, omdat blijkt dat die zich niet tot in de puntjes aan de afspraken houden." De boetes blijven dezelfde: 750 euro voor een uitbater, 250 euro voor de persoon die de overtreding begaat.

Volgens Paelinck is er voldoende personeel bij de politie om dat toezicht te doen: "Er zijn evenementen weggevallen, waardoor we mensen vrij hebben kunnen maken voor het gewone werk en voor de coronapatrouilles. We zitten ook in de federale fase, wat betekent dat de minister van Binnenlandse Zaken ons aanstuurt. Dat garandeert dat we dezelfde aanpak gebruiken in heel het land." En die aanpak betekent ook dat er meteen boetes worden uitgeschreven: "We gaan niet langer sensibiliseren. Mensen zijn nu wel genoeg op de hoogte. En dus gaan we meteen optreden."

De politie heeft ook geleerd uit de ervaringen van de voorbije maanden, zegt Paelinck: "We kunnen gerichter werken, want iedereen weet wel wie de slechte leerlingen zijn in de gemeente. We hebben nu ook meer beschermingsmiddelen dan een halfjaar geleden. En die zijn nodig, want mensen lijken de maatregelen moe te zijn. En dan reageren ze zich af op de politiemensen die hen aanspreken."

Herbekijk hieronder de journaalreportage met de verstrengde maatregelen die vanaf vandaag gelden: (lees verder onder de beelden)

Video player inladen...

Nico Paelinck is zelf korpschef van de politiezone Westkust. Denkt hij dat er daar extra problemen zullen zijn tijdens de herfstvakantie die eraan komt? "Groepen van 12 of 15 mensen die samen een villa afhuren, dat zal dit jaar niet kunnen. Je eigen bubbel en vier andere mensen: meer mag niet. Als we merken dat er toch te veel mensen samen zijn, of dat er lockdownparty's worden georganiseerd, dan kunnen we daartegen optreden. Meestal bellen we aan en worden we zonder problemen binnengelaten. Maar in uitzonderlijke gevallen kunnen we het parket contacteren om achter de voordeur te controleren."

Beluister het gesprek met Nico Paelinck in "De ochtend" (en lees voort onder de audio):

Al geeft minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) wel toe dat het moeilijk wordt om te controleren of mensen in hun eigen huis niet te veel gasten ontvangen: "We rekenen op het gezond verstand. We moeten dit samen doen, en rekenen dus op de solidariteit van iedereen, ook tijdens hun vakantie."

Justitie zal alle dossiers opvolgen

Ook de parketten zitten op de zelfde lijn, zegt minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in "De Ochtend": "Die drie prioriteiten - mondmasker op het openbaar vervoer, de regel van vier personen en het sluitingsuur van de cafés - zijn ook aan de parketten doorgegeven."

En als de politie iemand betrapt, dan zal die ook echt zijn of haar boete moeten betalen, belooft de minister: "De politie kan vragen om meteen te betalen via een terminal of via een QR-code. Dat systeem wordt al gebruikt voor verkeersovertredingen. In Limburg bijvoorbeeld wordt dat al in de helft van de gevallen gebruikt, in andere arrondissementen helaas minder vaak, omdat de procureurs er minder aandacht voor hebben. Nochtans is het goed voor de mensen, want ze krijgen geen strafblad. En voor politie en Justitie betekent het minder papierwerk. Weigert iemand om te betalen, dan komt het bij Justitie, en wordt er een minnelijke schikking gestuurd. Wordt ook die niet betaald, dan komt het voor de rechtbank."

Iedereen die zijn boete niet betaalt, zal voor de rechtbank komen

Vincent Van Quickenborne (Open VLD), minister van Justitie

Bij die rechtbank zou een dossier al wat vertraging kunnen oplopen, beseft de minister: "Maar we gaan daar iets aan doen, bijvoorbeeld door mensen automatisch een uitnodiging te sturen voor hun proces, in plaats van met een gerechtsbrief die elke keer opnieuw moet worden aangemaakt. Daarnaast willen we het gerechtelijk dossier helemaal digitaliseren tegen midden volgend jaar. Elk arrondissement krijgt ook een gespecialiseerde coronamagistraat, die zaken zal bundelen op speciale corona-zittingen. Zo willen we de straffeloosheid tegengaan. Wij bij Justitie willen ervoor zorgen dat elke zaak voor de rechtbank komt. Mensen die denken zich daaraan te onttrekken, zijn eraan voor de moeite."

Beluister het gesprek met Vincent Van Quickenborne in "De ochtend":

Foto Kurt

Meest gelezen