Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

In China lijkt coronacrisis uitgedoofd: wat doen zij dan zoveel beter? "Bij een uitbraak grijpen ze onmiddellijk in"

Waar het in de westerse wereld op veel plekken nog dweilen is met de kraan open, zijn er in China al meer dan 50 dagen geen lokale coronabesmettingen meer gemeld. Het leven verloopt er weer min of meer normaal. Naar het geploeter in het Westen wordt daar meewarig gekeken, zo getuigt correspondente Leen Vervaeke. "Ze snappen hier echt niet waarom Europeanen en Amerikanen niet hardhandiger ingrijpen."

Zag u ze ook, die foto's van de Chinese muur en Peking, waar een gezellige drukte heerste tijdens de jaarlijkse vakantieperiode begin oktober? Alsof het coronavirus er nog een verre nachtmerrie is. 

Bekijk de reportage uit "Terzake" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Dat is stilaan ook het geval, bevestigt China-correspondent Leen Vervaeke in "De ochtend" op Radio 1. "Sinds 16 augustus, iets meer dan 50 dagen geleden, zijn er geen lokale besmettingen meer gemeld in China. Er zijn elke dag wel een tiental besmettingen die gemeld worden, maar dat zijn telkens reizigers die vanuit het buitenland naar China reizen, daar in quarantaine geplaatst worden en getest worden."

(Lees verder onder de foto)

Een foto die amper een paar dagen oud is: de Chinese Muur trekt weer volop toeristen.
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

En dus kunnen de Chinezen weer een normaal leven leiden. Toch min of meer, zegt Vervaeke. "Er zijn nog steeds een paar maatregelen, maar die vallen heel goed mee, in vergelijking met de eerdere lockdown. In de stad Peking moet je nog mondmaskers dragen in het openbaar vervoer en in winkels, maar niet meer op straat, hoewel de meesten dat toch nog blijven doen."

De Chinezen snappen echt niet waarom Europeanen en Amerikanen niet hardhandiger ingrijpen tegen het virus

Leen Vervaeke, correspondent in China

In de horeca moet je je ook nog altijd registreren en je temperatuur laten opnemen. "Maar cafés en restaurants zijn wel open en je mag er ook in groep naartoe. Mensen gebruiken nog steeds die gezondheidscode op hun telefoon, zeker als ze zich verplaatsen naar een andere stad. Dat is vooral om, mocht er toch een nieuwe besmetting zijn, heel snel te kunnen nagaan wie allemaal in de buurt van die geïnfecteerde is geweest."

Imago

Het contrast met de VS en heel wat landen in Europa kan niet groter zijn, waar het coronavirus weer in volle opmars lijkt. "De Chinezen snappen echt niet waarom Europeanen en Amerikanen niet hardhandiger ingrijpen tegen het virus", legt Vervaeke uit. "Ze snappen ook helemaal niet hoe het kan dat Europa en Amerika het virus niet onder controle krijgen. Ik krijg daar zelf dagelijks vragen over."

"Ik heb de indruk dat veel Chinezen tot een eigen conclusie zijn gekomen: 'Blijkbaar werkt democratie niet.' Ik vrees dus ook dat de hele toestand het imago van de democratie geen goed heeft gedaan onder gewone Chinezen en daarmee dus ook het imago van de Communistische Partij heeft versterkt." 

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Dat is natuurlijk ook de boodschap die de Communistische Partij wil uitdragen in staatsmedia: dat zij het was die het virus in bedwang heeft kunnen houden. "Uiteraard wordt daar niet bij vermeld dat ook Taiwan een democratisch systeem heeft en dat men het coronavirus daar wel onder controle heeft gekregen, net zoals Zuid-Korea, Japan of Nieuw-Zeeland."

Harde hand

De hamvraag is dan: wat doen die landen dan anders of beter dan wij? "Het grote verschil", denkt Vervaeke, "is dat ze heel snel ingrijpen. Ze wachten hier niet tot er 200 of 300 besmettingen per dag zijn. Men grijpt onmiddellijk in als er zich een cluster aan besmettingen voordoet en probeert die in de kiem te smoren."

Niet wachten tot de uitbraak een niveau bereikt waarbij je niet meer lokaal kunt ingrijpen: dat zie je ook in Nieuw-Zeeland of Japan

Leen Vervaeke, correspondent in China

In China gebeurt dat uiteraard net iets forser dan wij gewoon zijn. "Bij een uitbraak wordt onmiddellijk de hele omgeving in lockdown gebracht, met harde hand, zonder uitzondering. Meteen worden honderdduizenden mensen getest. Dat is zeer efficiënt, maar waarschijnlijk iets te hardhandig om toe te passen in een democratisch systeem."

"Maar niet wachten tot de uitbraak een niveau bereikt waarbij je niet meer lokaal kunt ingrijpen: dat zie je ook in Nieuw-Zeeland of Japan."

Meest gelezen