Inzamelactie “Geef om Haar” zamelde al 173.000 paardenstaarten in

Deze maand is het borstkankermaand. Omdat veel vrouwen hun haar verliezen tijdens de behandeling ervan startte de actie "Geef om Haar" twaalf jaar geleden met het inzamelen van paardenstaarten. Voor het eerst maken ze een balans op: 173.000 staarten werden geknipt en gedoneerd om er een pruik van te maken. En dat is nodig zegt Heidi Vansevenant, oprichtster van Think Pink: ”60 procent van de vrouwen vindt haarverlies het meest pijnlijke en ingrijpende aspect van hun ziekte.” 

Kirsten Simons is journaliste bij Radio 2 Vlaams-Brabant en laat deze week haar haar knippen voor het goede doel. Ze wil mensen steunen die omwille van kanker en de daaropvolgende chemotherapie een pruik dragen. Maar wat gebeurt er als de paardenstaart geknipt is? Waar gaan de haren naartoe? Hoe worden die een pruik? En wie zal het haarwerk uiteindelijk dragen? Kirsten zoekt het uit in de reeks "Van haar tot pruik."

In 2008 startte Think Pink met de actie “Geef om haar”. Iedereen die dat wil kan zijn of haar haar doneren voor het goede doel: man of vrouw, blond, bruin, ros of grijs haar, jong of oud, alle gezonde paardenstaarten zijn welkom. De staart moet wel minstens 30 centimeter lang zijn. De actie is nog altijd een succes, maandelijks komen er tussen de 750 en 900 paardenstaarten binnen. Sinds het begin van de actie zamelde Think Pink er in totaal al 173.000 in.

“We dachten in het begin dat het een actie ging zijn die maar voor een bepaalde tijd zou lopen”, zegt Heidi Vansevenant, ze is voorzitter en oprichtster van Think Pink. “Maar de postzakken met haar blijven maar binnenkomen. Het is ook mooi om te zien dat er vanuit de hele wereld haar bij ons terecht komt, vanuit de buurlanden, maar ook vanuit Canada, Italië of Spanje.”  

Haarverlies

Uit een rondvraag van Think Pink blijkt dat 60 procent van de vrouwen die hun haar verliezen door de behandeling, dit het meest pijnlijke en ingrijpende aspect van hun ziekte vinden. Sommige vrouwen overwegen zelfs geen chemotherapie te ondergaan omdat ze hun haar niet willen verliezen. 

Het is niet makkelijk om je haar te schenken, het is toch een deel van je persoonlijkheid
Heidi Vansevenant, Think Pink

“Toen ik zelf geconfronteerd werd met kanker, was mijn eerste bezorgdheid: ik zal mijn haar verliezen”, zegt Heidi Vansevenant. “Ik was helemaal niet bezig met de behandelingen of de tumor, hoewel er uitzaaiingen waren. Dat klinkt misschien raar, maar ik was enkel bezig met mijn haar omdat dat een groot stuk van je persoonlijkheid is.”  

“Daarom begrijp ik ook dat het niet zo evident is om je haar te doneren, het is bij wijze van spreken makkelijker om 40 euro te storten. We zijn dus erg blij dat mensen dat willen doen. Ook mannen, de stoerste eerst. We zien dat soms op events, dat er motards aankomen en hun paardenstaart schenken voor hun mama bijvoorbeeld, omdat zij borstkanker heeft of eraan gestorven is”, zegt Heidi.  

Zelf doneren

Het ingezamelde haar wordt verkocht aan pruikenfabrikanten en komt in het “Geef om Haar”-fonds terecht. Think Pink schenkt dan 200 euro aan vrouwen met borstkanker die het financieel moeilijk hebben voor de aankoop van een pruik.

Wie zelf zijn of haar haar wil doneren, kan daarvoor terecht bij een “Geef om haar”-kapper of bij je eigen kapper. Stop de paardenstaart in de gratis “Geef om Haar”-enveloppe en post hem, een postzegel is niet nodig. Je haren zullen dan gebruikt worden om er een pruik van te maken voor iemand die er één nodig heeft. Zo kan ook jij je steentje bijdragen. Meer info: https://www.geefomhaar.be

Meest gelezen