Is corona-opstoot toe te schrijven aan start academiejaar? KU Leuven-rector Sels: "Neen, wel een bijkomende risicofactor"

Het aantal coronabesmettingen in ons land neemt flink toe. Sinds september gaan de grafieken in erg stijgende lijn. Niet toevallig de heropening van de scholen en wat later ook de hogescholen en universiteiten? Volgens viroloog Marc Van Ranst en KU Leuven-rector Luc Sels mag je dat verband niet één op één leggen. 

In "Terzake" kregen viroloog Marc Van Ranst en KU Leuven-rector Luc Sels vanavond onderstaande grafiek voorgeschoteld.

Kunnen we hieruit niet opmaken dat de frappante toename van het aantal besmettingen gelinkt moet worden aan de start van het schooljaar en wat later in september het academiejaar?

"Tegelijkertijd zijn er ook een heleboel andere dingen gebeurd in die periode", antwoordt Van Ranst. "Er komen mensen terug van op reis, er komt een zekere coronamoeheid, mensen reageren op open brieven... Wanneer je al die factoren samen telt, krijg je deze curve. Het is te gemakkelijk om daarop te zetten opening hogescholen en universiteiten."

Ook rector Sels vindt het niet correct om de nieuwe golf aan besmettingen (louter) toe te schrijven aan de studenten. "Neem nu Leuven. Toch wel dé studentenstad. De cijfers voor Leuven en de lokale bevolking zijn in vergelijking met de andere centrumsteden goed, voor zover we die term mogen gebruiken in deze tijden. Wij doen samen met het UZ Leuven rioolwatertests, vandaag hebben we de nieuwe cijfers binnengekregen en die zijn op dit moment verre van alarmerend. Het aantal besmettingen bij onze studenten blijft laag, sinds het begin van het academiejaar hebben we 95 gemelde besmettingen op een totaal van 45.000 studenten."

"De stijging toeschrijven aan de opening van de hogescholen en universiteiten, dat klopt niet. Het is wel een bijkomende risicofactor, een opflakkering in Leuven ten gevolge van de studentencirculatie is een voortdurend risico", aldus Sels.

Oude Markt

Een risicofactor dus. En dan spelen de beelden van de Leuvense Oude Markt van gisterennacht niet in het voordeel. Tientallen studenten wilden er kennelijk optimaal van profiteren dat cafés voor een voorlopig laatste keer nog tot 1 uur mochten openblijven en lapten daarbij alle basisregels voor corona aan hun laars.

Boos en enorm ontgoocheld. Zo reageert de Leuvense universiteitsrector. "Het is jammer voor de overgrote meerderheid van de studenten die zich wel aan de regels houdt." Viroloog Marc Van Ranst wijst er fijntjes op dat dit soort taferelen wel enigszins te verwachten was, zich de lockdown-feestjes herinnerend. De regering nam de beslissing om de cafés vroeger te sluiten namelijk dinsdag al, maar de maatregel ging pas vandaag in.

Nu de cafés al om 23 uur moeten sluiten, bestaat natuurlijk het risico dat studenten verder zullen feesten op hun kot, wat erg gevaarlijk is voor de verspreiding van het coronavirus. Dat beseft rector Sels.  "We moeten blijven wijzen op de risico's. De politie heeft duidelijke instrumenten om op te treden, de boetes zijn niet min. En ook wij zijn momenteel bezig om onze eigen tuchtreglementen aan te scherpen om indien nodig van uit de universiteit te kunnen optreden."

We zijn onze tuchtreglementen aan het aanscherpen

KU Leuven-rector Luc Sels

Uithaal naar Brussel

Voorlopig kan de universiteit in Leuven in code geel blijven, stelt rector Luc Sels. Dat betekent "laag risico", maar de capaciteit van de aula's wordt wel ingeperkt en er is een mondmaskerplicht. Sels is in dat licht kritisch voor Brussel, waar de coronacijfers nog veel slechter zijn dan elders in het land.

"Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest heeft vandaag beslist om alle universiteiten en hogescholen in Brussel in code geel te houden. Ik vind dat een heel merkwaardige beslissing en ik steun ze niet", zegt Sels. "Wij hebben een grote campus in Brussel, die zit in code oranje. In Leuven is dat op dit moment nog niet nodig, maar we zijn elke week opnieuw klaar om die stap te zetten."

Bekijk het interview met KU Leuven-rector Luc Sels en viroloog Marc Van Ranst in "Terzake": 

Video player inladen...

Meest gelezen