Minister-president Franse Gemeenschap Jeholet test positief, strengere regels voor jeugdwerk vanaf 14 oktober

De regels voor jeugdwerk worden strenger. Voor het eerst zijn meer dan 100.000 coronabesmettingen in 1 dag vastgesteld in Europa. Staatssecretaris Mathieu Michel (MR) en de minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet is besmet met het coronavirus. Intussen blijven de coronacijfers in ons land sterk stijgen. Volg het belangrijkste nieuws in de liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen als in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Het is dus niet correct om zomaar de grafiek van nu met die van het voorjaar te vergelijken.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Voor het eerst meer dan 100.000 coronabesmettingen in 1 dag vastgesteld in Europa

Het aantal nieuwe coronabesmettingen in Europa op één dag is voor het eerst boven de 100.000 gestegen. Dat blijkt uit officiële gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). Vandaag zijn in heel Europa 109.749 nieuwe COVID-19-infecties geregistreerd. Op donderdag ging het om een dagtoename van bijna 99.000.

Verschillende Europese landen zien sinds augustus een gestage toename van het aantal besmettingen. In Noord- en Zuid-Amerika werden vrijdag zelfs ongeveer 127.000 nieuwe gevallen gemeld. Volgens eerdere cijfers van de WHO kan één op de tien mensen in de wereld nu besmet zijn met het coronavirus.

Strengere regels voor jeugdwerk: zo veel mogelijk buitenactiviteiten, kleinere groepen en mondmaskers vanaf 12 jaar

De regels voor het jeugdwerk worden verstrengd vanaf 14 oktober: code oranje wordt dan van kracht in plaats van code geel. Dat kondigt minister van Jeugd Benjamin Dalle (CD&V) aan. Concreet betekent dit dat groepen met leden ouder dan 12 jaar maximum met 20 in plaats van 50 jongeren activiteiten mogen organiseren, als ze binnen plaatsvinden. Die verandering geldt enkel voor het jeugdwerk, en niet voor bijvoorbeeld sportclubs of muziekscholen. Er komt ook een mondmaskerplicht voor leden vanaf 12 jaar.

Lees meer in dit artikel:

Een rustige caféavond in Leuven

Gisteravond waren er heel wat problemen met studenten in Leuven. De coronamaatregelen werden niet gerespecteerd op de laatste avond dat de cafés na 23 uur mochten openblijven. Vanavond ging het nieuwe sluitingsuur in en dat werd goed gerespecteerd. Dat zag onze reporter Anne Vanrenterghem op de Oude Markt:

Video player inladen...

President Trump spreekt maandag op campagne-evenement

De Amerikaanse president Donald Trump zal maandag spreken op een verkiezingsbijeenkomst in Florida, op de internationale luchthaven van Orlando. Het zal zijn eerste campagne-optreden zijn buiten Washington sinds zijn coronabesmetting vorige week.

Minister-president Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) test positief, regering in quarantaine

De minister-president van de Franse Gemeenschap Pierre-Yves Jeholet (MR) heeft positief getest op het coronavirus. Dat heeft zijn woordvoerder bekendgemaakt. Jeholet is daarmee de zoveelste politicus die positief test, na onder meer de Brusselse minister-president Rudi Vervoort (PS) en federaal staatssecretaris Mathieu Michel (MR). 

De minister-president "maakt het goed" en "heeft geen specifieke symptomen", laat zijn woordvoerder weten.  Als voorzorgsmaatregel heeft de hele regering van de Federatie Wallonië-Brussel, die uit een tweedaags begrotingsconclaaf komt, beslist om zichzelf in quarantaine te plaatsen, in principe voor een periode van een week.

"Alle veiligheidsmaatregelen zijn gerespecteerd, maar de ministers zijn twee dagen samengeweest. Uit voorzorg zet de regering zichzelf in quarantaine", aldus de woordvoerder van Jeholet.

Geen avondklok in Wallonië

Er wordt geen avondklok ingevoerd in Wallonië. Dat bleek vrijdagavond na overleg tussen de provinciegouverneurs van de vijf Waalse provincies. In sommige provincies zullen de cafetaria's van sportclubs wel gesloten worden.

De Waalse gouverneurs zaten vandaag bijeen omdat de coronabesmettingen in het zuiden van het land het snelst aan het toenemen zijn. De vijf provincies bevinden zich op het hoogste alarmniveau. Er werd zelfs over een avondklok gesproken, maar zo ver komt het voorlopig niet.

Wel zijn er andere maatregelen beslist, verschillend van de ene provincie tot de andere. Zo moeten de cafetaria van sportclubs in Henegouwen en Luxemburg dicht. In Waals-Brabant zijn nog geen maatregelen genomen, maar is er maandag crisisoverleg met de burgemeesters. De provincies Luik en Namen hebben nog geen precieze maatregelen aangekondigd.

Dinsdag besloot het Overlegcomité al dat cafés over het hele land vanaf vrijdag om 23 uur moeten sluiten. Het staat elke provincie vrij om strengere maatregelen te treffen. Het Brusselse Gewest is al een versnelling hoger geschakeld en besloot de cafés een maand te sluiten.

Record van meer dan 20.000 vastgestelde besmettingen in 1 dag in Frankrijk

In Frankrijk zijn voor het eerst meer dan 20.000 coronabesmettingen in 1 dag vastgesteld sinds het begin van de epidemie. Dat zegt het ministerie van Volksgezondheid. Concreet gaat het om 20.330 bevestigde besmettingen.

De voorbije twee dagen ging het telkens om ruim 18.000 bevestigde besmettingen. Alles samen zijn nu al 691.977 coronabesmettingen vastgesteld in Frankrijk sinds het begin van 2020.

Het aantal coronadoden is met 109 gestegen tot een totaal van 32.630. Dat is het hoogste aantal in een week, maar is dan weer lager dan de piek van 150 doden per dag eerder deze maand. Dat cijfer kan wel zijn scheefgetrokken omdat het ministerie soms overlijdens van verschillende dagen op 1 moment bekendmaakt.

Jongeren bezoeken COVID-afdeling UZ Brussel: "Superheftig, het komt echt wel binnen"

Een groep jongeren heeft een rondleiding gekregen op de COVID-afdelingen van het UZ Brussel om met eigen ogen de gevolgen van de coronacrisis te zien. Het is belangrijk dat ook de jongeren de ernst van de situatie kennen. "Het is superheftig en het komt echt wel binnen", klinkt het. Bekijk hier de reportage uit "Het Journaal": 

Video player inladen...

EU-landen kiezen voor gemeenschappelijke COVID-kaart met kleurcodes

De 27 lidstaten van de Europese Unie willen met een gemeenschappelijke COVID-kaart met kleurcodes werken om een einde te maken aan de verwarring rond de reisbeperkingen die in het kader van de coronapandemie worden opgelegd. De ministers bevoegd voor Europese Zaken zouden de kaart dinsdag moeten goedkeuren.

Sinds de coronacrisis begin dit jaar uitbrak, werken de Europese landen met reisbeperkingen in een poging de verspreiding van het virus in te perken. De verschillende maatregelen per land leiden echter tot verwarring over welke verplaatsingen nu al dan niet toegelaten zijn en welke regels van toepassing zijn.

Onder de lidstaten is er nu echter "brede steun" voor een voorstel om met een gemeenschappelijk COVID-kaart te werken, zegt een woordvoerder van het Duitse voorzitterschap van de Europese Unie. Op de kaart zullen elk Europees land en elke regio op dezelfde, uniforme manier worden ingekleurd. Bij meer dan 50 besmettingen per 100.000 personen over een periode van twee weken én minstens 4% positieve coronatesten zou het desbetreffende land als 'hoog risico' beschouwd worden en rood worden ingekleurd. Bij meer dan 150 nieuwe gevallen per 100.000 personen wordt het land sowieso als hoogrisicozone ingeschaald.

Waar minder besmettingen worden vastgesteld, zal code oranje of code groen van kracht zijn. Code groen zou betekenen dat er geen reisbeperkingen naar het land of de regio in kwestie opgelegd mogen worden. Dinsdag zouden de EU-ministers de COVID-kaart - strikt genomen een aanbeveling - moeten goedkeuren.

Minder duidelijk is wat de maatregelen zijn die aan elke kleurcode verbonden worden, zoals verplichte testen, quarantainemaatregelen of inreisbeperkingen. Het gaat om een nationale bevoegdheid. In het ontwerpakkoord zoals het nu voorligt, staat daarom dat "de lidstaten zich moeten blijven inspannen om de duur van quarantaine/zelf-isolatie en mogelijke vervangende maatregelen te coördineren".

Meest gelezen