AFP or licensors

"Eveline" lokte veel meer mannen dan enkel BV's: "Eerst gesprek over koetjes en kalfjes, al snel wou hij naaktfoto's"

De 27-jarige Gentenaar die verdacht wordt van de verspreiding van naakt- en seksvideo's van drie bekende Vlamingen, was niet aan z'n proefstuk toe. Via valse profielen op sociale media benaderde de verdachte in het verleden al verschillende andere mannen, zowel homo's als hetero's, om van hen naaktbeelden te verzamelen. Sommigen trokken zelfs naar de politie. VRT NWS sprak met enkele mannen die door hem zijn benaderd. "Maar er zijn er meer. Veel meer."

Een maand geleden gingen ze rond als een lopend vuurtje, de naaktbeelden van Stan Van Samang, Peter Van de Veire en Sean Dhondt. Alle drie vertelden ze hetzelfde verhaal: ze waren via sociale media benaderd door een vrouw - de fameuze "Eveline" - die hen overtuigde om die beelden te maken en door te sturen. 

Bekijk het verslag uit "Het Journaal" hier en lees voort onder de video:

Video player inladen...

Maar "Eveline" bleek niet "Eveline" te zijn. Achter het profiel zat een man, zo zei het parket eerder deze week. De verdachte? Een 27-jarige man uit Gent, die bekentenissen heeft afgelegd. Hij bleek bovendien niet aan zijn proefstuk toe, zo blijkt. VRT NWS kon met verschillende mensen spreken die door hem via een vals profiel zijn benaderd. "Maar er zijn er nog meer. Veel meer", zo benadrukt een van hen. 

"Zeker meer dan tien keer ben ik de afgelopen jaren benaderd door iemand die ik niet kende. Dat gebeurde zowel via sociale media als Facebook en Instagram, maar ook via datingapps als Grindr en Tinder", vertelt iemand anoniem.

"Die profielen zagen er telkens heel normaal uit, zo hadden ze een normale profielfoto. Er leek op het eerste gezicht niets verdachts aan." En dan begon het gesprek. "Eerst probeerde hij het vertrouwen te winnen door wat over koetjes en kalfjes te praten, maar al vrij snel ging het in een andere richting." De richting van... naaktbeelden.

Een vriend is verschillende keren benaderd door een vrouw op Snapchat. Telkens kreeg hij vrij snel een foto van een schaarsgeklede vrouw.

En dat verhaal horen we van verschillende jongemannen, zowel homo's als hetero's. Sprak de man met een homo, dan maakte hij een vals mannenprofiel aan. Bij hetero's werd dat een vrouwenprofiel. "Een vriend van mij is zo verschillende keren benaderd door vrouwen op Snapchat. De profielnaam was elke keer opnieuw een vrouwennaam en de emoji van een stuk fruit. Het viel nogal op", zegt iemand. "Telkens kreeg hij vrij snel een foto van een schaarsgeklede vrouw en daarna een berichtje dat ze fout was. Op een avond zijn we het gesprek eens aangegaan, hoewel we wel wisten dat er iets niet klopte. Vrij snel kwam het berichtje "zou je niet even iets terugsturen?"

Deze twee hebben naar eigen zeggen nooit beelden doorgestuurd, maar zijn naar eigen zeggen wel zeker dat de 27-jarige Gentenaar erachter zit. Dat weten ze via zijn omgeving en aan een van hen zou hij het zelfs hebben toegegeven. "Hij beloofde dat het niet meer zou gebeuren, maar enkele maanden later kreeg ik weer berichten van een profiel waarvan ik wist dat er iets niet klopte."

Hij heeft het echt bij heel veel mensen geprobeerd. Hij heeft het zelfs toegegeven. 

Een soortgelijk verhaal horen we via verschillende mensen. "Ik ben via Grindr benaderd", zegt iemand anders. Ook daar zag het profiel er vrij normaal uit. "Al merkte ik later dat het om een vals account ging. De beelden waren geplukt van iemand zijn Instagramaccount. Even later werden de bewuste foto's verstuurd naar mijn collega's." Lange tijd wist de man niet wie erachter zat. Tot deze week het nieuws van de 27-jarige man uitkwam. Hij herkende hem meteen. "Ik heb er nog een date mee gehad, net voor de foto's naar mijn collega's werden verstuurd. De puzzelstukken vielen samen."

Opvallend: bijna alle getuigen die praten met VRT NWS kennen op hun beurt nog andere mensen die ook benaderd zijn via een vals account. En dat account was elke keer anders. "Hij heeft het echt bij héél veel mensen geprobeerd", zo valt te horen. Bij sommigen lukte het ook. De beelden die hij ontving gebruikte hij dan later bij nieuwe profielen waarmee hij dan andere mannen aansprak. "Eén keer ben ik op onderzoek gegaan. Ik heb uitgezocht wie de man écht was die op de profielfoto stond", zegt iemand. "Het bleek een hetero te zijn, die op zijn beurt benaderd was door het profiel van een vrouw, die hij ook niet kende."

Plots stuurde hij een foto van mijzelf naar mij, dan weet je dat er iets niet klopt.

Omdat sommigen snel wisten wie er achter het profiel zat, zijn ze ook naar de politie gestapt. Naar hun aanvoelen is daar nooit iets mee gebeurd. De Gentse politie wil voorlopig geen commentaar geven op de feiten. Wel is duidelijk dat het gerecht onderzoekt of ook andere mensen slachtoffer zijn geworden van de 27-jarige man. De verdachte is vrijgelaten onder voorwaarden. 

Advocate Catherine Van de Heyning, die slachtoffers in dit soort zaken bijstaat, krijgt van cliënten vaak te horen dat de politie hun klacht niet serieus neemt of dat ze zeggen dat ze er niks aan kunnen doen.

"Het fenomeen heeft nu veel aandacht gekregen", zei Van de Heyning daarover in "De wereld vandaag" op Radio 1. "Door de zaak rond de BV's is er wel wat veranderd, want daar is heel veel aandacht naar gegaan."

Van de Heyning raadt aan om een klacht in te dienen en onderzoeksdaden te vragen. "Als je naar de politie stapt en een klacht indient, mag je ook handelingen vragen. Dat kan bijvoorbeeld het uitlezen van een gsm zijn of van een profiel op sociale media. Veel mensen weten dat niet."

Oud-student LUCA School of Arts

De 27-jarige dader Gregory R. is een oud-student van LUCA School of Arts en ook daar probeerde hij met valse profielen naaktfoto's te verzamelen van medestudenten. Dat laat de school weten in een persbericht.

De school spreekt van "gelijkaardige incidenten" en dat minstens drie studenten ook naar de politie zijn gestapt. Uiteindelijk kreeg Gregory R. "enkele jaren geleden" het verbod om nog te studeren aan de school. Hij zou zich geëngageerd hebben om toen therapeutische hulp te zoeken.

Meest gelezen