Videospeler inladen...

Nobelprijs voor de Vrede is voor Wereldvoedsel­programma van de VN

In de Noorse hoofdstad Oslo is de prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede toegekend aan het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties, een organisatie die voedselhulp verstrekt aan miljoenen mensen wereldwijd. De organisatie krijgt de prijs voor haar inspanningen om honger en voedselonzekerheid in de wereld te bestrijden. De rol van de organisatie wordt des te groter nu de honger door de corona-pandemie nog dreigt toe te nemen.

"Met de onderscheiding voor het Wereldvoedselprogramma willen we de aandacht van de wereld vestigen op de miljoenen mensen die honger lijden of dreigen te lijden", zei Berit Reiss-Andersen van het Noorse Nobelcomité.

Volgens het comité draagt het Wereldvoedselprogramma door het verstrekken van voedsel aan vluchtelingen en tijdens conflicten en rampen niet alleen bij tot het bestrijden van honger, maar is het ook een instrument voor stabiliteit en vrede.

"Het draagt dagelijks bij tot de vooruitgang van de broederschap tussen naties die Alfred Nobel, de initiatiefnemer van de Nobelprijs, beoogde", zei Berit Reiss-Andersen. 

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is de grootste humanitaire organisatie ter wereld op het gebied van hongerbestrijding en voedselzekerheid. Vorig jaar verstrekte ze voedselhulp aan bijna 100 miljoen mensen in 88 landen.

Het Noorse Nobelcomité wees er op dat de honger in de wereld door de corona-pandemie alleen maar dreigt toe nemen. "De wereld dreigt een hongercrisis van onvoorstelbare proporties te beleven", waarschuwde Berit Reiss-Andersen.

Uitreiking op 10 december

De laureaat van de Nobelprijs voor de Vrede krijgt, naast het enorme prestige dat de onderscheiding met zich meebrengt, ook een diploma, een gouden medaille en een geldsom van omgerekend ruim 950.000 euro.

De prijs wordt uitgereikt tijdens een ceremonie in Oslo op 10 december, de sterfdag van Alfred Nobel, grondlegger van de Nobelprijzen. De ceremonie zal dit jaar bescheiden zijn, wegens de corona-pandemie.

Favorieten

De prestigieuze Nobelprijs voor de Vrede wordt elk jaar toegekend aan mensen of organisaties die zich hebben ingezet voor het bevorderen van de vrede, en die een boodschap van hoop uitdragen. Het is de enige Nobelprijs die door een Noors comité wordt toegekend. Alle andere Nobelprijzen worden door Zweedse comités uitgeloofd.

De genomineerden worden voorgedragen door een selecte groep van o.a. parlementsleden, staatshoofden en internationale instellingen. Dit jaar waren er maar liefst 318 genomineerden, waaronder 107 organisaties.

Favorieten waren onder meer de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg, de Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern, de Russische oppositieleider en corruptiebestrijder Aleksej Navalny, de  Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en haar directeur Tedros Adhanom Ghebreyesus, en de persvrijheidsorganisaties Committee to Protect Journalists (CPJ) en Reporters Without Borders. Maar het werd dus het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties.

Herbekijk hieronder ook de reportage over de Nobelprijs voor de vrede 2020 in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen