Opwijkse bierliefhebbers verenigen zich in Facebook-groep: "We willen dat Op Ale blijft bestaan!"

Vlaams-Brabant is binnenkort twee streekbieren armer. Nadat Brouwerij AB Inbev aankondigde de productie van Ginder Ale te stoppen, zet nu ook Brouwerij Alken-Maes de productie van Op Ale stop. Reden genoeg voor bierliefhebbers om een Facebookgroep op te starten. "We hopen dat een kleine brouwerij de productie overneemt."

Nadat Brouwerij AB Inbev aankondigde de productie van Ginder Ale (een streekbier uit Merchtem) te stoppen, zal nu ook Op Ale niet langer gebrouwen worden. Het bier uit Opwijk, dat al sinds de jaren '30 bestaat, werd sinds enkele decennia gebrouwen door Brouwerij Alken-Maes, maar die zet de productie na een dalende verkoop stop. Voor bierliefhebber Tim Van Mulders uit Opwijk de aanleiding om de Facebook-groep 'Op-Ale Leeft.' op te richten.

Op-Ale leeft

De Facebook-groep van Van Mulders telt in tussen meer dan 600 leden. "Zo'n grote respons had ik niet verwacht", vertelt Van Mulders in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant. "Aan de andere kant snap ik het wel: het bier maakt deel uit van de geschiedenis van Opwijk. Veel generaties zijn daarmee groot geworden. Het is een stukje cultuur dat verloren gaat." 

Van Mulders hoopt dat Brouwerij Alken-Maes haar beslissing terugdraait. Al beseft hij dat die kans klein is. "Het klopt dat Op-Ale vooral hier in Opwijk rond de kerktoren gedronken wordt. Toch is het jammer dat het bier verdwijnt. Als Alken-Maes de productie niet verder zet, dan kan een kleine brouwerij  misschien het recept overnemen. Alleen vraagt Brouwerij Alken-Maes veel geld voor het recept. Gek, want ze zetten de productie net stop omdat het niet meer opbrengt."

We moeten nu op zoek naar een waardig vervangbier
Slager Sven Saerens

In november komt de laatste lading Op Ale op de markt. Veel cafés in en rond Opwijk hebben al een grote voorraad van het bier besteld. "Het wordt een ware rush op het bier", aldus Van Mulders. "Hopelijk blijven er nog enkele liters voor de gewone particulier over."

Ook slager Sven Saerens van Slagerij Saerens in Opwijk hoopt daarop. "Onze slagerij gebruikt Op Ale al decennialang in ons stoofvlees. Dat bier maakt dat ons stoofvlees net een beetje anders is dan ander stoofvlees. Onze slagerij staat daarom bekend." Maar nu moet slager Saerens op zoek naar een alternatief. "Op Ale is een licht zoet, maar ook weer niet té zoet bier. Weinig andere bieren smaken zo. Ik heb al een aantal bierstalen gevraagd aan andere brouwerijen. Hopelijk vind ik snel een waardig alternatief."

Meest gelezen