Dokter nodig in het weekend? Stad Gent opent nieuwe huisartsenwachtpost aan Universitair Ziekenhuis

In Gent is een nieuwe huisartsenwachtpost geopend vlakbij de spoeddienst van het Universitair Ziekenhuis. In Gent zijn er op dit moment twee, een in het centrum en een aan de stadsrand. Deze posten verhuizen naar het UZ en in de toekomst naar het Sint-Lucasziekenhuis. Volgens Peter De Paepe, medisch diensthoofd van de spoeddienst in het UZ, biedt dat alleen maar voordelen.

De overheid wil al enkele jaren dat huisartsenwachtposten veel dichter in de buurt van spoedgevallendiensten zijn. De Huisartsenvereniging van Gent is op die vraag ingegaan en heeft nu samen met het Universitair Ziekenhuis een nieuwe huisartsenwachtpost geopend. Die is te vinden op de campus van het UZ Gent, vlak naast de ingang van de Spoedgevallendienst. De locatie geeft de zorgverleners, na beoordeling van wat de patiënt precies nodig heeft, de mogelijkheid om patiënten meteen te verhuizen naar de spoeddienst.

Wisselwerking

Peter De Paepe, medisch diensthoofd van de spoeddienst van het UZ, vindt de wisselwerking een goeie zaak: "Patiënten die hier binnenkomen zullen door een verpleegkundige eerst getrieerd worden. Die zal beslissen of een persoon acute medische zorg nodig heeft en direct naar de spoeddienst moet gaan." Maar omgekeerd kan het ook dat een patiënt vanuit de spoeddienst naar de wachtpost wordt gebracht als die geen levensbedreigende aandoening heeft.

Het is belangrijk dat we hier direct een bloedafname of medische beeldvorming kunnen laten doen

Linde Tilley, voorzitter van de Gentse huisartenvereniging

Bloedafname en röntgenfoto's

Linde Tilley is voorzitter van de huisartsenvereniging in Gent en ziet veel voordelen in wachtposten op het terrein van ziekenhuizen: "Patiënten die heel dringende medische zorg nodig hebben kunnen direct de spoeddienst binnen. Daarnaast is het heel belangrijk dat we van hieruit bijvoorbeeld een bloedafname kunnen doen, een röntgenfoto of een scan kunnen laten nemen." Tilley hoopt dat de organisatie op zowel de spoeddienst als de wachtpost zelf beter zal verlopen. "De mensen die werken op die diensten zullen minder belast worden omdat de patiënten direct naar de juiste plek gaan." 

Altijd eerst bellen naar 1733

De huisartsenwachtposten in Gent zijn door de covid-19-crisis niet vrij toegankelijk. Er moet altijd eerst gebeld worden naar het 1733-nummer. Daar wordt beslist of de persoon naar een huisartsenwachtpost moet, naar dewelke, en kan een afspraak ingeboekt worden. "Patiënten die zich niet kunnen verplaatsen door ouderdom of omwille van een ernstige ziekte kunnen ook een chauffeur laten komen", geeft Tilley nog mee.

De nieuwe wachtpost aan het UZ Gent vervangt de oude wachtpost aan de Baudelokaai in het centrum van Gent. In het voorjaar van 2021 wordt de andere oude wachtpost aan de Watersportbaan vervangen door een tweede nieuwe op de site van het Algemeen Ziekenhuis Sint-Lucas. Er zijn nog enkele andere wachtposten in de regio: Wachtpost Scheldekracht in Wetteren, Wachtpost Meetjesland in Eeklo en begin volgend jaar opent nog een nieuwe in Deinze.

Meest gelezen