rechten: Cour Grand-Ducale

Royals op zondag: de Earthshot Prize zoekt 50 oplossingen voor het klimaat, en rozen voor Charles van Luxemburg

Prins William reikt voortaan de "Nobelprijzen" voor het klimaat uit. De kleine Charles van Luxemburg is een roos rijker in de week dat zijn grootvader groothertog Henri 20 jaar op de troon zit. De sputterende hartklep van koning Harald is intussen vervangen. En wat doet een gewezen prinses zoal? Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws uit koninklijke kringen:

William reikt milieuprijzen uit van miljoenen euro's

De Britse prins William zet zijn schouders stevig onder een nieuwe prijs: de Earthshot Prize, milieuprijzen voor de beste ideeën en technologieën om de klimaatcrisis op te lossen. De Earthshot Prize moet op termijn vergelijkbaar worden met de prestigieuze Nobelprijzen die deze week opnieuw zijn uitgereikt.

Het bedrag van de beloning is alvast niet mis: vanaf de herfst van 2021 worden er jaarlijks vijf winnaars gekozen die elk 1,1 miljoen euro krijgen. Dat bedrag zal niet los in de portemonnee gaan van de winnaar, maar hoort het bekroonde initiatief uit te bouwen op wereldvlak. 

Het project loopt tien jaar om volgens William "tegen 2030 onze planeet flink op weg te helpen om te herstellen". De prijzenpot wordt gespijsd door rijke filantropen, gulle gevers. In de jury zitten bekende namen als actrice Cate Blanchett, zangeres Shakira en Jack Ma, de oprichter van de Chinese webwinkelgigant Alibaba.

Prins William werkt al twee jaar aan het project en raadpleegde verschillende experts, onder andere bioloog David Attenborough. Het idee groeide toen William in 2018 de impact van de klimaatverandering zag in Afrika. De prins wil het pessimisme omkeren in optimisme. "We kunnen dit aan. Het is niet zo moeilijk", zegt William. "In de COVID-19-pandemie is 2 miljard euro gepompt. We kunnen hetzelfde doen voor de natuur en het klimaat. Ik zag in Oxford de vaccin-pogingen (...) Hoe iedereen samenwerkte over de regeringen en grenzen heen, dat inspireert. Als we écht willen, lukt het."

BEKIJK hier het vastberaden pleidooi van prins William voor de Earthshot Prize (met ondertitels):

Videospeler inladen...

Halverwege moesten George en ik stoppen met kijken naar het programma. Te triestig

prins William over de documentaire "Extinction"

En William is nog meer vastberaden omdat zijn kinderen zich zorgen maken. Zo wilde prins George (7) plots niet langer Attenboroughs confronterende natuurdocumentaire "Extinction: the facts" samen uitkijken. "Halverwege moesten George en ik stoppen. We werden er droevig van. George vroeg me hoe het zover is kunnen komen", legt William uit.

In "Exctinction" waarschuwt Attenborough waar we op afsteven en deze keer zijn het niet de adembenemende natuurbeelden uit zijn "Planet earth"-series. Maar beelden van rottende walvissen gevangen in netten op het strand of wanhopige apen die in een rivier duiken om te ontsnappen aan bosbranden. Hartverscheurende tv, schreef de Britse krant The Guardian eerder.

Charles in de rozentuin

Het Luxemburgse prinsje Charles heeft er een drukke week opzitten. Vorig weekend was zijn doopviering, deze week kreeg hij een roos met zijn naam in de tuin van het kasteel van Munsbach. Daarmee wordt een lange traditie voortgezet die in 1891 met groothertog Adolphe startte. Vader erfgroothertog Guillaume doopte de lichtroze roos onder het goedkeurende oog van erfgroothertogin Stéphanie die Charles droeg.

Weetje: in de 19e eeuw kreeg Luxemburg de bijnaam "land van de rozen". Het land beleefde een gouden eeuw in de rozenteelt: succes en erkenning. Dit eindigde aan het begin van de Eerste Wereldoorlog.   

De nieuwe roos "Prins Charles van Luxemburg" wordt gedoopt. Charles zelf is intussen 5 maanden oud.

Opa Henri 20 jaar op de troon

Charles' grootvader groothertog Henri vierde dan weer dat hij 20 jaar op de troon zit. Op 7 oktober 2000 legde Henri de eed af in het parlement. Hij nam de fakkel over van zijn vader Jean die 36 jaar had geregeerd. Henri is zelf 65 jaar en denkt niet aan aftreden. "Het is onmogelijk om in tijden van een crisis af te treden. Dat zou een overgave zijn", vindt hij in een gesprek met de Luxemburger Wort. 

Nu aftreden? Niet mogelijk. Dat zou als een overgave zijn

Henri sprak zich in het interview ook uit over het voorbije jaar waarin het groothertogelijke paleis in opspraak was geraakt door geruchten over het reilen en zeilen aan het hof, daarbij kwam een "temperamentvolle" groothertogin Maria Teresa zwaar in het vizier.

“De groothertogin en ik waren geschokt door de geruchten die de ronde deden. Ik werk al 20 jaar aan de modernisering van het hof, waarin een zeer sterke weerstand tegen verandering is ontstaan.”

Naar aanleiding van de geruchten voerde de Luxemburgse regering een onderzoek en kwam eind januari tot de conclusie dat er achter de paleismuren een "cultuur van angst en intimidatie" heerst waarbij medewerkers zich vaak ziek melden. Daarop kondigde premier Xavier Bettel hervormingen aan. Met Yuriko Backes werd alvast een eerste stap gezet. De ervaren diplomate werd in mei aangeworven om de interne keuken te leiden.

BEKIJK hier hoe groothertog Henri landgenoten bedankt voor de felicitaties: 

Harald heeft nieuwe hartklep

De Noorse koning Harald (83) heeft met succes een operatie aan de hartklep ondergaan. Harald werd vorige week nog opgenomen in het ziekenhuis van Oslo met ademhalingsproblemen, maar mocht naar huis waar hij verder werd opgevolgd.

Uiteindelijk bleek de conclusie een vervanging van de hartklep, een ingreep die nu via de lies en met plaatselijke verdoving kan gebeuren. In 2005 kreeg Harald al een kunstmatige hartklep via een (zwaardere) openhartoperatie.  

(c) Copyright 2018, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

De Noorse koning was 15 jaar geleden twee maanden buiten strijd voor revalidatie. Voorlopig is hij deze keer al een maand - de rest van oktober - met ziekteverlof. Zijn enige zoon, kroonprins Haakon (47), doet dienst als regent of plaatsvervanger voor officiële taken. Koningin Sonja zou vandaag een bezoek brengen aan Trondheim. Haakon neemt ook die activiteit van zijn moeder over.

Tessy Antony begint kledinglijn

Tessy Antony, de voormalige echtgenote van prins Louis van Luxemburg, heeft een modelabel gelanceerd, genaamd Human Highness. De kledinglijn is een samenwerking met Milli Maier Veske uit Estland die gespecialiseerd is in haaraccessoires. "Een droom komt uit", stelt Antony. Beide dames gaan prat op de duurzaamheid van hun kersverse collectie schoudermantels. 

Antony was ruim 10 jaar getrouwd met prins Louis en deelt twee tienerzonen, Gabriel en Noah, met hem. Vorig jaar raakte de (vecht)scheiding in Londen rond en leverde ze haar adellijke titels in. Antony drukte toen de hoop uit met eigen initiatieven respect af te dwingen en niet bekend te blijven staan als "de ex van". 

Ze werkt tegenwoordig als onderneemster, gastspreker en mensenrechtenactiviste. Ze is mede-oprichter van de ngo Professors Without Borders, die academici hun kennis wil laten delen met studenten in kritieke gebieden, en is directeur van het adviesbureau Finding Butterflies Consulting dat strategieën uitzet met sociale impact. Voor de Verenigde Naties is Antony een van de pleitbezorgers voor jonge vrouwen en meisjes bij UNAIDS, het departement dat zich focust op hiv en aids. 

In augustus kreeg Antony voor haar inzet voor vrouwen en onderwijs in een virtuele ceremonie de Freedom of the City of London. Een erkenning die Bill Clinton, Luciano Pavarotti en kapitein Thomas "Tom" Moore al te beurt viel. Antony was de eerste Luxemburgse.

Meest gelezen