BELGA/FAHY

Schapen krijgen slechtsmakende en stinkende halsbanden om wolven af te schrikken

Het Instituut voor Natuur- en Bosonderzoek (INBO) gaat testen doen met schapen die slechtsmakende en stinkende halsbanden dragen. Als een schaap dan wordt aangevallen door een wolf, proeft het dier de vieze smaak van de halsband en zo zou het kunnen leren dat schapen vies zijn.

"Je kan wolven het beste afschrikken met een elektrisch raster, maar dat is niet altijd mogelijk", zegt Joachim Mergeay van het INBO. "Dan zoeken we naar alternatieven om wolven aan te leren dat schapen niet lekker zijn. Een van die methodes is om een deel van de schapen in een kudde heel slechtsmakend te maken, bijvoorbeeld met een halsband. Die kan dan een capsule hebben met een stof die de wolven onmiddellijk doet overgeven als ze een schaap vastpakken. De volgende keer gaan ze dan wel twee keer nadenken voor ze het nog eens proberen."

Er worden ook andere systemen getest om wolven af te schrikken. De testen zullen plaatsvinden in Frankrijk in het voorjaar van volgend jaar. De hele testperiode duurt 4 jaar. Als de testen succesvol blijken, kan het systeem ook hier gebruikt worden.

Meest gelezen