© Zoonar.com/Noppasin Wongchum - creative.belgaimage.be

Spaanse regering roept noodtoestand uit voor Madrid om lockdown in hoofdstad af te dwingen

De Spaanse regering van premier Pedro Sánchez roept de noodtoestand uit voor de hoofdstad Madrid, die zwaar wordt getroffen door het coronavirus. De regering heeft dat beslist op een speciale ministerraad. Door de noodtoestand af te kondigen kan ze lockdownmaatregelen afdwingen die gisteren werden verworpen door het hooggerechtshof van de regio Madrid. 

De buitengewone ministerraad volgt op een aanhoudend conflict tussen de Spaanse centrale regering en het regiobestuur van het hoofdstedelijk gebied Madrid om de coronacrisis aan te pakken.  

De regering had vorige week vrijdag lockdownmaatregelen opgelegd aan Madrid en negen van zijn voorsteden. 4,5 miljoen inwoners van het hoofdstedelijk gebied mochten hun (voor)stad niet verlaten zonder geldige reden.

Maar het bevel was niet naar de zin van de regioregering van Madrid, die naar het regionale hooggerechtshof stapte. Het hof gaf het regiobestuur gelijk. Volgens de rechters druiste de mobiliteitsbeperkende maatregel in tegen de fundamentele rechten en vrijheden van de betrokken inwoners, en was er sprake van inmenging zonder wettelijke grond. 

Ultimatum

Na de uitspraak stelde de regering-Sánchez het regiobestuur van Madrid voor een ultimatum. Als Madrid de beperkende maatregelen niet toepaste of niet zelf de noodtoestand zou uitroepen, zou de regering dat zelf doen.

Dat heeft ze nu dus ook gedaan. Door het uitroepen van de noodtoestand voor Madrid, kan de regering de lockdownmaatregelen afdwingen. Gedurende 15 dagen zullen de inwoners de stad niet mogen verlaten, tenzij met een geldige reden.

De maatregelen zijn dus dezelfde als degene die vorige week vrijdag werden afgekondigd, maar de juridische basis ervan wordt -door het uitroepen van de noodtoestand, waartoe de centrale regering gemachtigd is- gewijzigd.

Lang weekend

Madrid is het epicentrum van de tweede coronagolf in Spanje en Europa, met een gemiddelde besmettingsgraad over de afgelopen twee weken van 784 per 100.000 inwoners.

Met de lockdownmaatregelen, die vandaag vanaf 15 uur ingaan, wil de regering voorkomen dat er dit weekend een uittocht vanuit de stad op gang komt. Spanje heeft een verlengd weekend voor de boeg, want maandag is het nationale feestdag. Traditiegetrouw vertrekken dan veel mensen, zeker uit de hoofstad, naar familie of vakantiehuizen buiten de stad of naar stranden.

Meest gelezen