BELGA/JANSENS

Staking De Lijn: grote hinder in de hele provincie Antwerpen, vooral in steden Antwerpen en Mechelen

De 24-urenstaking van De Lijn veroorzaakt grote hinder in de hele provincie Antwerpen. Vooral in de steden Antwerpen en Mechelen rijden er amper bussen of trams. Op andere plaatsen rijdt maar een kwart tot de helft van de bussen. Ondanks dat de staking op voorhand was aangekondigd, stonden in de stad Antwerpen nog veel mensen aan haltes te wachten. De vakbonden staken tegen de privatisering van enkele diensten. 

Wie vandaag een bus of een tram van De Lijn wil nemen in de provincie Antwerpen, moet rekening houden met grote hinder en mogelijk lukt het zelfs helemaal niet, omdat het personeel 24 uur lang staakt. "In de Kempen rijdt ongeveer de helft van de bussen, in de regio Turnhout amper een kwart en in het noorden van de provincie is een derde van de bussen uitgereden", zegt woordvoerder Karen Van der Sype. Maar vooral in de steden Antwerpen en Mechelen is de hinder groot: "Daar rijden amper bussen en trams." 

Vooral nu met de coronamaatregelen vind ik het wel spijtig dat al die bussen en trams nu heel vol zitten en dat we niet kunnen instappen, omdat we dan geen afstand kunnen houden. 

Reiziger van De Lijn in Antwerpen

Hoewel de staking op voorhand was aangekondigd, stonden er in Antwerpen toch heel wat reizigers te wachten bij een halte. "Ik heb geen andere optie, ik moet naar Turnhout", zegt een vrouw. "Ik voel me bedrogen en in de steek gelaten, ik vind het niet kunnen", zegt een andere boos. 

Ook scholieren zijn bezorgd: "Onze school houdt er wel rekening mee, maar ik heb vandaag twee tests en als ik niet op school geraak dan kan ik die niet doen." Anderen verwijzen ook naar de coronamaatregelen: "Vooral nu vind ik het wel spijtig dat al die bussen en trams volzitten en dat we dan niet kunnen instappen omdat we dan geen afstand kunnen houden. Dus dan komen we heel laat op school aan."

Meest gelezen