Steeds drukker op corona-afdeling Sint-Vincentius in Antwerpen, hoofdarts: "Andere ingrepen moeten wijken"

Het wordt steeds drukker op de corona-afdeling van het Sint-Vincentiusziekenhuis van GZA in Antwerpen. Het ziekenhuis heeft daarom beslist om vanaf vandaag verpleegkundigen van andere afdelingen te verplaatsen naar de corona-afdeling. Enkele geplande operaties worden uitgesteld, en dat zal waarschijnlijk meer en meer gebeuren, zegt hoofdarts Kristiaan Deckers. 

"De druk op de reguliere zorg wordt zeer hoog", zegt Kristiaan Deckers, de hoofdarts bij Gasthuiszusters Antwerpen (GZA). "We moeten personeel verplaatsen naar de corona-afdeling en daardoor hebben we te weinig verpleegkundigen om patiënten op te vangen na een operatie bijvoorbeeld. Daarom hebben we nu al een aantal ingrepen uitgesteld, en we verwachten dat het erger zal worden. We kijken bang naar het weekend."

Deze tweede golf is veel zwaarder voor het personeel dan de eerste, de werkdruk ligt erg hoog

hoofdarts Kristiaan Deckers

De druk op het personeel is erg hoog, zegt Deckers. "Het is voor hen zwaarder dan tijdens de eerste golf. Dat komt omdat we ook alle reguliere zorg moeten blijven organiseren. Dit zijn sowieso drukkere maanden omdat het griepseizoen begint, de werkdruk ligt heel hoog. Dit blijft niet haalbaar, ik denk dat we in de reguliere zorg meer en meer gaan moeten uitstellen." 

Volgens Deckers is er wel minder angst voor het coronavirus dan in maart. "We hebben al veel geleerd en we zijn ook beter voorzien. We hebben nu bijvoorbeeld wel voldoende materiaal. Het ziekenhuis is nu een veiligere omgeving dan tijdens de eerste golf."

Jonger en diverser

Bij Sint-Vincentius merken ze dat er een andere groep mensen wordt opgenomen op de corona-afdeling dan tijdens de eerste golf. "Het gaat om jongere mensen en er zijn ook meer mensen bij uit verschillende culturele gemeenschappen", zegt Deckers. "Deze patiënten blijven ook minder lang in het ziekenhuis, jongere mensen herstellen meestal sneller."

Meest gelezen