Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Stijgende onrust in Kirgizië: president roept noodtoestand uit in hoofdstad Bisjkek

In het Centraal-Aziatische land Kirgizië blijft de onrust toenemen, een kleine week na de omstreden parlementsverkiezingen. In de hoofdstad Bisjkek zijn vandaag opnieuw rellen uitgebroken tussen de aanhangers van rivaliserende politici. President Sooronbaj Jeenbekov heeft er de noodtoestand afgekondigd. Hij zal ook troepen sturen naar Bisjkek om te voorkomen dat het op straat tot gewapende confrontaties komt.

Sinds de parlementsverkiezingen van afgelopen zondag is Kirgizië afgegleden in chaos en onrust. 

Al meteen nadat de verkiezingsuitslag bekend was geraakt, kwamen tienduizenden aanhangers van de oppositie op straat om te protesteren.

Volgens de oppositie fraudeerde de zittende regering. Bijna geen van de oppositiepartijen haalde de kiesdrempel. Ook niet de partij van Almazbek Atambajev, de gewezen president die in de cel zat wegens corruptie en machtsmisbruik, maar intussen door zijn aanhangers werd bevrijd. 

Onder druk van de straat verklaarde de kiescommissie eerder deze week de verkiezingsuitslag ongeldig. De parlementsvoorzitter, de burgemeester van Bisjkek en een aantal gouverneurs traden af. Ook de premier diende zijn ontslag in.

De president blijft voorlopig op post, maar kondigde vanmorgen wel aan dat hij bereid is om af te treden als er een nieuwe regering is benoemd. Maar dat kan lang duren, want de oppositiepartijen zijn onderling erg verdeeld.

Noodtoestand

Dat alles deed de rust echter niet terugkeren in Kirgizië, integendeel. Er is een machtsvacuum ontstaan, waarbij verschillende rivaliserende groepen de macht naar zich toe proberen te trekken. 

Ook vandaag is het opnieuw erg onrustig. In de hoofdstad Bisjkek zijn weer duizenden demonstranten op de been en zijn rellen uitgebroken tussen de aanhangers van twee rivaliserende politici. Daarbij sneuvelden autoruiten en werd gegooid met flessen. Er werd ook in de lucht geschoten, meldt een correspondent van het Franse persagentschap AFP.

Volgens een Russisch persagentschap zou ook zijn geschoten op de auto van Almazbek Atambajev, maar de gewezen president overleefde de aanslag.

Om de escalerende situatie het hoofd te bieden heeft president Jeenbekov beslist om zeker tot 21 oktober de noodtoestand in te stellen in de hoofdstad. Hij doet dat omdat de vrees bestaat dat de rellen helemaal ontaarden en dat op straat vuurwapens zullen worden gebruikt.

Er zijn strikte veiligheidsmaatregelen en een avondklok van kracht. 

Jeenbekov vraagt het leger ook om troepen naar Bisjkek te sturen, die gewapende confrontaties moeten voorkomen.

Meest gelezen