skynesher

Kan meditatie ervoor zorgen dat kinderen zich beter voelen? UGent zoekt lagere scholen om dat te onderzoeken

De Gentse Universiteit onderzoekt het effect van meditatie bij kinderen in de lagere school. Uit een bevraging blijkt dat veel kinderen kampen met angsten, stress en onzekerheid. Onder meer met meditatie kunnen ze rust vinden. In het project ‘Wel in je Vel’ van het ministerie van onderwijs zijn al 30 scholen begonnen met meditatie. Nu volgt een groot Vlaams onderzoek door de Gentse en Luikse universiteit naar het effect van meditatie op het welbevinden van de kinderen. Daarvoor zoeken ze lagere scholen die willen meewerken.

Met het project ‘Wel in je Vel’ heeft het WAN-team van het ministerie van onderwijs vorig schooljaar meditatie voorgesteld in 30 lagere scholen. Het WAN-team ondersteunt kinderen met specifieke onderwijsbehoeften in 88 scholen in de regio Wetteren, Aalst en Ninove. Dat kan gaan om kinderen met leer- of gedragsproblemen, of met autisme.

Heel veel kinderen voelen zich niet goed in hun vel, zo bleek uit een bevraging bij tal van lagere schoolkinderen. Ze kampen met emotionele problemen, slaapproblemen, conflicten en gedragsproblemen op school, en ze weten niet hoe ze daarmee moeten omgaan of hoe ze erover kunnen praten. Meditatie zou kunnen helpen, en dat zullen de universiteiten van Gent en Luik nu op grote schaal onderzoeken.

Kinderen hebben baat bij meditatie en positief praten over hun gevoelens
Ramona Vanderswaelmen, WAN-team

“Al met een paar minuten meditatie per dag kunnen kinderen meer rust vinden en beter leren omgaan met hun emoties. En als leerkrachten de kinderen tegelijk leren op een positieve manier hun emoties te uiten, dan zijn ze al een hele stap verder”, zegt Ramona Vanderswaelmen van het WAN-team. “Omdat we merken dat het welbevinden van kinderen op school steeds meer achteruit gaat, zijn we vorig schooljaar dat project gestart in 30 scholen. Er was eerst een bevraging, waaruit blijkt dat het welbevinden van veel kinderen laag is. Dan zijn we begonnen met meditatie en gesprekjes in de klas, telkens rond een bepaald thema. Daar kunnen kinderen dan een taal leren gebruiken waarmee ze op een positieve manier hun gevoelens kunnen uiten. Op het einde van het schooljaar was een tweede bevraging gepland, maar die kon door de coronacrisis niet doorgaan. Daarom zijn we blij dat het nu groter aangepakt wordt, met een studie door de universiteiten van Gent en Luik. Nu zal er op een wetenschappelijke manier kunnen bekeken worden wat het effect is van meditatie en praten op het welbevinden van de kinderen en op hun leerprestaties.”

Tot 23 oktober kunnen lagere scholen zich aanbieden om aan het onderzoek mee te doen, dat over alle onderwijsnetten loopt. Een ondersteuner van het WAN-team komt dan in de klas het project mee begeleiden. 

Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met frank.vervaet@outlook.com

Lees verder onder de foto van Tim Van Aelst, peter van het project

Peter is Tim Van Aelst

TV-figuur en zaakvoerder van Shelter Tim Van Aelst is enthousiast ingegaan op de vraag van het WAN-team om peter te worden van het project ‘Wel in je Vel”. Al 7 jaar mediteert Tim zelf elke dag. Hij vindt het nodig om meditatie extra in de verf te zetten: “De achillespees van meditatie is dat je er weinig kan mee verdienen. Daarom wordt er weinig op ingezet. Toch kan meditatie heel nuttig zijn. Ik heb een heel chaotisch hoofd en ben altijd heel actief. Daardoor vergeet ik allerlei zaken. Als ik vergeten ben om bijvoorbeeld mijn boekhouding op orde te brengen, dan geeft mij dat weer extra stress. Meditatie helpt mij dan weer meer rust te vinden, en ook om meer empathisch met mensen om te gaan. Ik vind het dus heel belangrijk meditatie mee te promoten. Ik had lang een verkeerd beeld van meditatie. Ik associeerde het met monniken en zweverig gedoe, dus ik verzette mij ertegen. Maar nu ik het effect ervan ken, vind ik het fantastisch dat ook scholen ermee aan de slag kunnen.” 

Vanmiddag is Tim Van Aelst bij het startmoment van ‘Wel in je Vel’ in basisschool Scheppers in Wetteren

Meest gelezen