Verandert "boer zkt vrouw" in "Vlaanderen zkt boer"?

Er zijn steeds minder boeren actief. Hilde Vautmans (Open VLD) schreef er een boek over om de burger aan te sporen om meer lokaal te kopen en de boeren te steunen. "Denk na over wat je in je mond steekt en denk na als je eet", moedigt ze aan. Er verdwijnen in Europa 1.000 landbouwjobs per dag. 

De coronacrisis heeft ervoor gezorgd dat de burger bewuster is gaan eten. We kopen meer bij een lokale boer, maar volgens Europees Parlementslid Hilde Vautmans (Open VLD) mogen we het niet verleren. "Blijf dat doen, ga meer langs bij die lokale boer om de hoek", zegt ze. Vautmans schreef het boek "Boerentrots" om de boeren en hun producten weer op de kaart te zetten. 

In Limburg is het aantal boeren op 20 jaar tijd bijna gehalveerd. Als je de cijfers in Europa bekijkt, gaat het jaarlijks om 400.000 minder boeren. Dat wil zeggen dat meer dan 1.000 boeren per dag hun hark aan de haak moeten hangen. "Als we willen dat de boerenzoon of de boerendochter het bedrijf overneemt, moeten we de boeren nu helpen", zegt Vautmans.

Volgens Hilde Vautmans staat de leefbaarheid van de boerenstiel onder druk. "De boeren krijgen een lagere vergoeding waardoor zij de zwaktste schakel in de keten zijn", zegt Vautmans. De droogte, de zonnebrand en de storm- en hagelbuien van het afgelopen jaar zorgden voor een verzwakking in de boerenindustrie. "Wij leggen als overheid heel veel regels op om te investeren in het klimaat en in duurzaamheid. In verschillende delen in Europa, zoals in Spanje bijvoorbeeld, zijn die regels minder streng. Dat zorgt voor een ongelijk speelveld tussen de boeren in Europa." 

Eet meer lokaal en steun onze boeren

Hilde Vautmans, auteur "Boerentrots"

Er zijn minder en minder landbouwbedrijven, maar de bedrijven die er zijn worden wel groter. En ze gaan ook op zoek naar nieuwe en meer diverse dingen doen. "De boeren gaan een hoevewinkel openen, ze gaan investeren in hoevetoerisme, ze doen aan koeien knuffelen. Ze spelen in op de trends en voelen aan wat de burgers willen", zegt Vautmans. 

In het boek "Boerentrots" staan ​​9 verhalen van straffe boeren. Je leest er hoe ze omgaan met hun producten en hoe fier ze erop zijn. "Ik hoop dat de lezer trots wordt op onze boeren na het lezen van mijn boek", zegt Hilde Vautmans. 

Je kan "Boerentrots" gratis aanvragen. 

Meest gelezen