West-Vlaams gouverneur Decaluwé heeft er genoeg van: “De speeltijd is voorbij, we geven meteen boetes”

West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé deed op een persconferentie een oproep om strikt de coronamaatregelen na te leven. Hij legt er de nadruk op dat ze niet meer gaan verwittigen en sensibiliseren. De politie gaat meer controleren en onmiddellijk boetes geven bij overtredingen.

Vanaf vandaag verstrengen de maatregelen in cafés en restaurants. Cafés moeten al sluiten om 23 uur, restaurants mogen open blijven tot 1 uur. Ze gaan dat strikt controleren. “De politie gaat nu al op bezoek bij cafébazen om de regels nog eens goed uit te leggen. De creativiteit met spaghetti’s en croque monsieurs zal niet helpen. Er is maar één regel: hangt er aan het raam een vignet van het FAVV (Federaal Agentschap voor de Veiligheid van de Voedselketen ) of niet? Wie niet in het bezit is van zo'n vignet moet om 23 uur sluiten. Het is gedaan met het zoeken naar de achterpoortjes."

Bekijk hier een bijhorende reportage uit "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Video player inladen...

Meer controles

Ook in de kantines van sportclubs gaan ze meer controleren. “Op fiches van de contracttracing blijkt dat daar vaak besmettingen voorkomen. Ik begrijp dat wel. Na het sporten drink je al snel een pintje. In zo'n sportkantine wordt ook heel veel gewerkt met vrijwilligers. Zij kennen de regels misschien minder goed.”

De gouverneur wil ook streng laten controleren op samentroepen. “Dat is zeer moeilijk te controleren. We vragen aan de schooldirecteurs om op te roepen dat de leerlingen onmiddellijk na school naar huis gaan. Het heeft geen zin om een hele dag een mondmasker te dragen en dan na schooltijd elkaar te knuffelen.”

Heksenjacht

Volgens Decaluwé is het niet de bedoeling om een heksenjacht te organiseren. “We willen streng en kordaat zijn op een eerlijke manier. De speeltijd is voorbij. Ik wil niet dat de West-Vlaamse curves gaan lijken op die van Brussel.”

Meest gelezen