Wibra België maakt doorstart met 36 van 81 winkels en 183 van 439 werknemers

Discountketen Wibra maakt in België dan toch een doorstart. De directie gaat voort met 36 van de 81 winkels, het hoofdkantoor in Temse en 183 van de 439 werknemers. Daarover hebben de Nederlandse directie en de drie curatoren een akkoord bereikt.

Het zwaar verlieslatende Wibra België startte in juli een procedure van gerechtelijke reorganisatie op. De Nederlandse eigenaars van de discountketen wilden meteen een doorstart maken, maar de ondernemingsrechtbank in Dendermonde wees het plan gisteren af, omdat Wibra niet bereid was om het vakantiegeld en de eindejaarspremies van het overgenomen personeel volledig uit te betalen. Dat is in strijd met de wetgeving.

Wibra België legde daarna nog zelf de boeken neer en de drie gerechtelijk commissarissen die het dossier van Wibra behandelden, werden aangeduid als curatoren. Zij zaten deze namiddag al meteen samen met de Nederlandse directie. Al na anderhalf uur was er witte rook.

Vakantiegeld en eindejaarspremies

Zowel de woordvoerder van Wibra als curator Jozef Dauwe bevestigt dat het overnameplan waarover een akkoord bereikt is, nagenoeg volledig hetzelfde is als het doorstartplan dat de directie tijdens de procedure van gerechtelijke reorganisatie naar voren had geschoven. Het grote verschil is nu dat de factuur voor het vakantiegeld en de eindejaarspremies van alle werknemers - ook zij die weer aan de slag gaan na de doorstart - bij het fonds van sluiting van ondernemingen terechtkomt, dat wel een plafond hanteert voor zijn tussenkomst.

Voor de doorstart worden overigens winkels in alle gewesten behouden, verzekert de woordvoerder van Wibra. De 183 werknemers die aan boord blijven, behouden hun loonvoorwaarden. Ze worden "in de komende dagen geïnformeerd over hun persoonlijke situatie en of ze al dan niet een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden krijgen", zegt de keten. Wibra houdt ook vast aan "een correcte weerspiegeling van de personeelssamenstelling van het oude Wibra, hoewel de wet hiertoe niet verplicht".

De ondernemingsrechtbank in Dendermonde moet het overnameplan nog formeel goedkeuren. Volgens Dauwe gaf de rechter-commissaris alvast een gunstig advies.

Nog even gesloten

Bas Duijsens, gedelegeerd bestuurder van Wibra België, is blij met het akkoord. "We zijn opgelucht dat we nu verder kunnen, met een gezonde basis en een aanzienlijk aantal winkels waarvan we weten dat we ze opnieuw rendabel kunnen maken", zegt hij. "We zullen verder inzetten op de reeds ingezette koers waarbij assortimenten, presentatie en communicatie beter zijn afgestemd op de behoeften van de klant. Bovendien zal de recent aangestelde Belgische directie ervoor zorgen dat we sneller kunnen reageren op de veranderende markt en beter kunnen inspelen op mogelijke opportuniteiten."

De 36 winkels die worden overgenomen door het nieuwe Wibra blijven de komende dagen nog gesloten. Dat moet de betrokken werknemers "de nodige tijd gunnen om een goede afweging te maken", luidt het. "Vervolgens zal Wibra de winkels opnieuw inrichten en bevoorraden, om met een nieuw elan te kunnen starten."

Meest gelezen