Wolf doodgereden in Limburg, wellicht gaat het om een van de welpen van Noëlla en August

In Hechtel-Eksel is vannacht een wolf doodgereden. Vermoedelijk gaat het om een van de welpen van Noëlla en August. Dat meldt Jan Loos van natuurorganisatie "Welkom wolf". De organisatie dringt er nogmaals op aan om dringend werk te maken van veilige oversteekplaatsen voor de wolven.

Op de N74 ter hoogte van Hechtel-Eksel heeft een vrachtwagenchauffeur vanochtend een dode wolf zien liggen en heeft alarm geslagen. Het is nog niet duidelijk om welk dier het exact gaat, maar intussen heeft iemand van het natuurhulpcentrum van Oudsbergen kunnen vaststellen dat het wel degelijk om een echte wolf gaat, en niet om een goede lookalike zoals een wolfhond.

"We krijgen wel vaker meldingen dat er een wolf is aangereden", zegt Jan Loos van "Welkom wolf". "Meestal gaat het dan om aangereden everzwijnen. Maar deze keer waren er toch meer aanwijzingen dat het wel om een wolf ging en hebben we iemand van het natuurhulpcentrum van Oudsbergen ter plaatste gestuurd. Die bevestigde helaas dat het wel degelijk om een jonge wolf gaat."

De kans is heel groot dat het een van de welpen van Noëlla en August betreft. Medewerkers van het Natuurhulpcentrum Oudsbergen hebben het dier meegenomen.

(Lees verder onder de foto)

Dat een jonge wolf wordt aangereden op die plek is niet helemaal onverwacht zegt Loos. "We hadden dit voorspeld en ook de Vlaamse overheid had dit zien aankomen. De kans dat een jonge welp, die zonder ervaring de weg oversteekt, gegrepen wordt door aanstormend verkeer, die is echt niet klein. Er zijn op die plek geen eco-rasters, geen begeleidende maatregelen om dieren veilig onder die weg door te brengen. Dus ja, als die dieren daar oversteken, wordt het heel link en helaas is het verkeerd afgelopen voor één van de welpen."

We hebben al eerder aangedrongen om snelle maatregelen zoals afrastering en korte ondertunnelingen van secundaire wegen.

Jan Loos, Welkom wolf

Om te vermijden dat onder andere wolven worden aangereden door het verkeer zijn een aantal maatregelen nodig. 

"Er zijn al grote infrastructuurmaatregelen, zoals een groot ecoduct gepland", zegt Loos. "Dat is een goede zaak, maar een heel langzaam proces. die tijd hebben we gewoon niet. We hebben al eerder aangedrongen op snelle maatregelen zoals afrastering en korte ondertunnelingen van secundaire wegen. Dat duurt ook maanden, maar dan kunnen we toch wat winst maken in afwachting van die grote infrastructuurwerken."

De meest gebruikte oversteekplaatsen van de wolven zijn inmiddels goed gekend. Welkom Wolf roept dan ook op om minstens op die plaatsen niet te wachten op complexe werken, maar werk te maken van maatregelen die snel kunnen uitgerold worden.

Herbekijk hieronder het journaalverslag:

Videospeler inladen...

Meest gelezen