Ziekenhuis Oost-Limburg slaat alarm: "Coronapatiënten worden zieker en merendeel is 75-plusser"

Het Ziekenhuis Oost-Limburg in Genk slaat corona-alarm. Dat schrijft Het Belang van Limburg. Het aantal nieuwe coronapatiënten steeg er deze week snel. De opgenomen patiënten worden ook steeds zieker binnengebracht en de gemiddelde leeftijd van de patiënten stijgt. 

Het aantal coronapatiënten in het ZOL stijgt exponentieel. "In juli, augustus en september hadden we tussen de twee en vier patiënten. De laatste drie weken is dat aantal fel toegenomen", vertelt medisch directeur Griet Vander Velpen. "Vandaag liggen er 14 patiënten in het ziekenhuis. Op intensieve zorgen zijn dat er momenteel 3. In maart lag dat aantal natuurlijk veel hoger, tot meer dan 40, maar we houden ons hart vast voor de komende weken."

De gemiddelde leeftijd stijgt en dat baart ons zorgen

Medisch directeur Griet Vander Velpen

Het lijkt erop dat opnieuw vooral oudere mensen besmet raken, of toch ziek genoeg worden om opgenomen te worden in het ziekenhuis. "De meerderheid van de patiënten die nu opgenomen wordt, ligt op de geriatrie", bevestigt Vander Velpen. "Dat wil zeggen dat de gemiddelde leeftijd stijgt. Dat baart ons zorgen, omdat het een fragiele leeftijdsgroep is die nu vaker ziek wordt. In de eerste fase, begin september, waren het vooral de jongeren die besmet raakten. Maar die jongere populatie besmet de iets oudere populatie, en die mensen besmetten dan weer nóg oudere mensen. Die evolutie zagen we ook in de eerste piek in maart en april."

Patiënten zijn zieker

Patiënten die nu besmet raken met het virus, lijken ook zieker te worden. Die evolutie merken ze toch in het Genkse ziekenhuis. "Bij coronatesten onderzoeken we altijd het aantal virusdeeltjes op de wisser waarmee in de neus een staal wordt afgenomen. We zien nu dat het aantal virusdeeltjes op die wissers fel is toegenomen ten opzichte van vorige maand. Hoe meer virusdeeltjes, hoe zieker de mensen worden. Oudere patiënten hebben sowieso minder weerstand, en als die dan ook nog zieker worden, krijg je alle gevolgen vandien."

Begin maart waren in heel wat kranten gelijkaardige titels te lezen: "Ziekenhuis Oost-Limburg slaat alarm". Herhaalt de geschiedenis zich dan? "Dat vrezen we absoluut", vertelt de medisch directeur. "We weten natuurlijk veel meer over het virus. Ondertussen weten we dat afstand houden, mondmaskers dragen en je houden aan de maatregelen ook de verspreiding van het virus afremt. Ik ben er dus echt van overtuigd dat die maatregelen moeten gevolgd worden. Dat is iedereen zijn persoonlijke verantwoordelijkheid, en dat lijkt bij veel mensen toch moeilijk. Ik begrijp natuurlijk dat dat voor bijvoorbeeld de jeugd niet altijd simpel is. Zij zijn vaak minder ziek, waardoor de richtlijnen vaker genegeerd worden. Maar het is een collectieve verantwoordelijkheid, van de héle bevolking, om de verspreiding van het virus tegen te gaan. We moeten onze oudere populatie beschermen."

Meest gelezen