Nicolas Maeterlinck

Ontwikkelaar van populair videospel Fortnite verliest opnieuw rechtszaak tegen Apple 

Epic Games, de ontwikkelaar van het populaire videospel Fortnite, heeft een rechtzaak tegen Apple verloren. Fortnite wilde via de rechtbank Apple verplichten om het spel weer aan te bieden in de App Store, maar de rechter gaf de spelontwikkelaars geen gelijk.

In augustus verwijderde Apple Fortnite uit zijn App Store. Dat gebeurde enkele uren nadat Epic met een nieuw betaalsysteem was gekomen voor mobiele spelers. Met dat nieuwe systeem probeerde Epic bepaalde verplichte afdrachten aan Apple te omzeilen. Ook heeft Apple het account van Epic gesloten. Epic spande een rechtszaak aan tegen Apple vanwege vermeend machtsmisbruik door de 30 procent commissie die het technologieconcern van iedere aankoop in de App Store wil.

Het is de tweede tegenslag voor Epic in zijn juridische strijd tegen Apple, waarin de spelletjesmaker beweert dat Apple zijn App Store als een illegaal monopolie beheert omdat het ontwikkelaars niet is toegestaan hun iPhone- en iPad-apps beschikbaar te stellen via hun eigen websites. In plaats daarvan staat Apple alleen downloads en betalingen toe via de App Store en brengt daarvoor 30 procent van de aankoopprijs in rekening.

Naar verwachting staan beide partijen volgend jaar weer voor de rechter over de kwestie.

Meest gelezen