(archieffoto)

Woonzorgcentrum in Ieper noteert "kleine vloedgolf" (47 besmettingen in 3 dagen): "Elke shift erbij is heel moeilijk"

Het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra is in een week tijd bijna verdubbeld: van 226 naar 429 bevestigde besmettingen bij rusthuisbewoners. Woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper is hard getroffen met 32 besmette bewoners en 15 medewerkers. Directeur Bart Man spreekt van een "kleine vloedgolf" en bekritiseert het wachten op testresultaten.

"Anderhalve week geleden werden wij geconfronteerd met de eerste bezoekers die na een positieve test melding hadden gemaakt dat ze toch bij vader of moeder langsgekomen waren. Sinds vorig weekend hebben we dan een waterval aan positieve resultaten", legt Man uit in "De ochtend" op Radio 1. Maar het zijn volgens hem niet alleen potentieel bezoekers die het coronavirus letterlijk binnenbrengen. Man spreekt ook over personeel tot zelfs vrachtwagenchauffeurs toe die de leveringen doen. 

De testresultaten kwamen ook vrij laat binnen bij Huize Zonnelied. "We hadden een afspraak met Zorg en Gezondheid op dinsdagochtend. Alle medewerkers en bewoners zijn toen getest, maar we hebben tot gisteren helaas moeten wachten om het merendeel van de resultaten te kennen. Van een 7-tal mensen heb ik nog altijd geen resultaat", zegt Man.

Herbekijk de cijfers van vandaag in "Het Journaal" van 13.00 uur: (lees verder onder de beelden)

Videospeler inladen...

Voorlopig kan het woonzorgcentrum zich nog beredderen om alles op te vangen, maar het begint kritiek te worden. "Alle besmette medewerkers zijn zorgverleners wat een groot probleem vormt. We hebben in deze periode van het jaar niet hetzelfde energieniveau zoals we dat in de eerste coronagolf (maart-april) hadden. Een shift erbij is dikwijls heel moeilijk. Ik heb de indruk dat de helpende handen die de eerste keer klaarstonden, er nu niet zijn. Er is gewoon veel activiteit terug opgestart."

We hebben heel wat vrouwelijke collega's die konden rekenen op hun partners in de lockdown. Dat is nu niet het geval  

directeur Bart Man
VKA

Daarom probeert Huize Zonnelied een werkschema voor de zorgverleners op te stellen dat haalbaar is. "We hebben heel wat vrouwelijke collega's die konden rekenen op hun partners in de lockdown. Zij konden instaan voor de opvang van de kinderen. Dat is nu niet het geval. We proberen momenteel extern te zoeken naar medewerkers. Vanuit het Wit-Gele Kruis kregen we al een belofte. Er is bijzonder veel collegialiteit in de regio."

Man wijst erop dat woonzorgcentra deze keer beter voorbereid zijn met medisch materiaal, of op het vlak van procedures en kennis. "Maar we zijn natuurlijk niet voorbereid op de grootte van het aantal besmettingen in zo'n korte tijd (47 besmettingen in 3 dagen tijd, red.). We hebben een kleine vloedgolf", slaakt Man een zucht. "Ik weet niet welk uitbraakplan in een woonzorgcentrum daarop voorzien is. Dat wordt eventjes bikkelen de volgende dagen." 

HERBELUISTER het volledige gesprek met directeur Bart Man uit "De ochtend":

Sneltesten? Minister Beke wil geen "vals gevoel van veiligheid"

Man hekelt het lange wachten op de coronaresultaten. Kan dat niet sneller met de zogenaamde "sneltesten" die in 15 minuten een positieve of negatieve uitslag zouden weergeven? Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) wil nog geen sneltesten aankopen.

Onze buurlanden kopen al massaal de sneltesten aan, maar volgens Beke zijn die testen op dit moment nog niet nauwkeurig genoeg. "Daar is tot op vandaag nog geen zekerheid over gegeven. Als je die inzet, kan dat betekenen dat je de mensen een vals gevoel van zekerheid geeft. Ze kunnen wel een deel van het antwoord zijn in de toekomst", reageert Beke.

Nee, het is absoluut niet de bedoeling dat we beperkingen gaan opleggen
minister Wouter Beke

Komen er eventeel beperkingen voor woonzorgcentra nu de stijging in de cijfers is ingezet? Beke erkent dat rusthuisbewoners kwetsbaar zijn, maar legt de verantwoordelijkheid bij de bezoekers.

"Diegene die een bezoek wil brengen, moet zelf de afweging maken of hij/zij daaraan voorrang geeft. Het is absoluut niét de bedoeling dat wij beperkingen gaan opleggen, de mensen moeten voor zichzelf beperkingen (lees hieronder de 6 gouden regels) opleggen. Dat wil zeggen: loop geen nodeloze risico's die besmettingsgevaar opleveren." 

Volgende week plant minister Beke een vergadering om de zeilen bij te zetten voor extra hulp in de woonzorgcentra. "Het kan bijvoorbeeld thuisverpleging, gezinszorg of de ziekenhuizen zijn die komen helpen."  

HERBELUISTER hier het volledige gesprek met minister Wouter Beke in "De ochtend":

Meest gelezen