Liveblog - Directeur Luiks ziekenhuis: "Situatie is gespannen, ingrepen worden uitgesteld en verpleegkundigen te kort"

De coronacijfers in ons land blijven in stijgende lijn. Volgens de laatste weekcijfers komen er elke dag gemiddeld 3.275 bevestigde besmettingen bij. Dat is 80 procent meer dan in de week daarvoor. Vooral Wallonië en Brussel zijn zwaar getroffen. Volg het coronanieuws in onze dagelijkse liveblog:

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Recordcijfers in Nederland, Frankrijk, Oostenrijk, Polen, Tsjechië en Rusland

In Frankrijk zijn de voorbije 24 uur opnieuw 26.896 besmettingen met het coronavirus geregistreerd. Het aantal COVID-19-patiënten op intensieve zorg heeft intussen het hoogste niveau sinds mei bereikt. Er verblijven nu 1.456 mensen. Op het hoogtepunt van de eerste coronagolf, begin april, lagen er 7.000 patiënten op intensieve zorg.

In Nederland, met 17,46 miljoen inwoners, zijn tussen vrijdagochtend en zaterdagochtend 6.504 nieuwe coronagevallen gemeld, opnieuw een dagrecord. Een dag eerder had het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 5.979 meldingen van positieve tests gekregen. Het waren er aanvankelijk 5.983, maar dat is zaterdag bijgesteld.

In het 38 miljoen inwoners tellende Polen ging het ook om een nieuw dagrecord, voor de vijfde keer op rij. Het ministerie van Volksgezondheid meldde dat bij nog eens 5.300 mensen het virus is vastgesteld. Polen moeten vanaf zaterdag ook buiten verplicht mondkapjes dragen.

In Tsjechië, dat ongeveer 10 miljoen inwoners telt, grijpt het virus ook snel om zich heen. De autoriteiten maakten zaterdag bekend dat 8.618 nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De afgelopen drie dagen was ook al een recordaantal coronagevallen gemeld.

Tsjechië voert volgens cijfers van de Europese gezondheidsdienst ECDC de lijst aan van Europese landen met het hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Premier Andrej Babis sluit ook een nieuwe lockdown niet uit. Komende maandag moeten alvast theaters, zwembaden, bioscopen en musea voor twee weken de deuren sluiten.

Oostenrijk met ruim 8 miljoen inwoners maakte zaterdag melding van een recordaantal van 1.235 nieuwe besmettingen. Het land is minder zwaar getroffen dan veel andere EU-landen, maar het virus greep er eerder dit jaar wel om zich heen in wintersportgebieden. Daarom worden après-ski-feesten in de ban gedaan.

Ook in Rusland worden steeds meer besmettingen vastgesteld. Daar ging het zaterdag om 12.846 nieuwe coronagevallen, of de hoogste aangroei in 24 uur tijd sinds de start van de pandemie in het land. Vrijdag was nog maar het vorige dagrecord gebroken. In Rusland, met ongeveer 145 miljoen inwoners, is bij 1.285.084 mensen een besmetting vastgesteld, het hoogste aantal in Europa.

Situatie gespannen in Universitair Ziekenhuis van Luik

In Brussel en in het zuiden van het land beginnen de ziekenhuizen het moeilijk te krijgen. "Het journaal" trok naar het Universitair Ziekenhuis van Luik, waar het aantal coronapatiënten in twee weken tijd is verdrievoudigd. Het ziekenhuis stelt niet-dringende ingrepen deels uit en er is een tekort aan verpleegkundigen.

Video player inladen...

Lees meer in dit artikel:

Ook gevangenis van Hoei in lockdown

De gevangenis van Hoei, in de provincie Luik, is in lockdown geplaatst, nadat er verschillende besmettingen met het coronavirus waren vastgesteld. Dat melden de vakbonden. Donderdag al was de gevangenis van Nijvel, in Waals-Brabant, in lockdown gezet na coronabesmettingen.

Er is volgens Claudine Coupienne van de christelijke vakbond sprake van een vijftal besmettingen onder de gedetineerden in Hoei. Alle gevangenen zullen getest worden. Alle bezoeken en activiteiten zijn opgeschort.

De vakbonden klagen al langer de versoepeling van de bezoekregelingen aan. "We hebben de penitentiaire directie gewaarschuwd", aldus Coupienne. "De besmettingen worden vastgesteld na een penitentiair verlof of na intiem bezoek. We zijn niet tegen bezoeken, maar we willen dat ze in alle veiligheid plaatsvinden."

De socialistische vakbond hield eerder deze week nog een 48 urenstaking tegen de versoepelde bezoekregeling. De komende dagen volgen mogelijk nog stakingen. De christelijke vakbond wil vanaf maandag om 06.00 uur gedurende 48 uur staken tegen de regels over uitgaansvergunningen en penitentiaire verloven, de socialistische bond plant een nieuwe 48 urenstaking vanaf zondag 18 oktober om 22.00 uur. Maandagnamiddag is overleg gepland met het gevangeniswezen.

Denemarken laat honderdduizenden nertsen afmaken wegens besmettingshaarden

In Denemarken is de overheid gestart met het afmaken van honderdduizenden nertsen. Sinds juni zijn in tal van kwekerijen besmettingshaarden van het nieuwe coronavirus vastgesteld. Denemarken is 's werelds grootste exporteur van nertshuiden bestemd voor de bontmarkt. Vooral in het noorden van het land zijn al in tal van kwekerijen coronahaarden vastgesteld.

Er zijn besmettingen geregistreerd in bijna zestig boerderijen, in ongeveer vijftig andere boerderijen is sprake van verdachte gevallen. Dat baart de overheid zorgen, want onderzoek heeft uitgewezen dat sinds het begin van de pandemie al verschillende mensen het coronavirus zouden hebben opgelopen na overdracht door een nerts - met name in Nederland. Daarom hebben de autoriteiten in Denemarken de nertsenfokkers in juli verplicht om bescherming te dragen, om besmetting van mens op dier te vermijden.

Nu er toch tal van besmettingshaarden blijken te zijn, wordt een versnelling hoger geschakeld. Over een periode van enkele maanden zullen de nertsen van zo'n 150 kwekerijen worden afgemaakt. Volgens Deense media gaat het alles samen om meer dan 1,5 miljoen dieren. De dieren in alle boerderijen waar corona aanwezig is, zullen worden geëuthanaseerd, net als de dieren in de fokkerijen die zich binnen een straal van 8 kilometer bevinden. Voor elk geslacht dier wordt een schadevergoeding van omgerekend iets minder dan 25 euro toegekend.

Donderdag en vrijdag werden de eerste dieren afgemaakt. Op minstens één boerderij was de tussenkomst van de politie vereist omdat de fokker de autoriteiten niet wilde binnenlaten. Zaterdag ging de campagne door. Media beschreven hoe actievoerders protesteerden tegen wat zij noemen het slachten van gezonde dieren.

Michel Wuyts en Ruben Van Gucht geven wielercommentaar vanuit Brussel na besmetting Jan Bakelants

Wielercommentatoren Michel Wuyts en Ruben Van Gucht reizen zondag niet af naar Gent-Wevelgem en zullen commentaar geven vanuit Brussel. Dat meldt Flanders Classics zaterdag. Bovendien mag Van Gucht ook de startpresentatie niet verzorgen.

Dat is beslist na de positieve coronatest van Jan Bakelants, een van de gasten in "Extra time koers". Ruben Van Gucht presenteerde het programma en Michel Wuyts was er te gast.

Wuyts zal nu geen commentaar geven vanuit Wevelgem, maar vanuit Brussel bij de mannenkoers. Van Gucht zal dat ook vanuit Brussel doen bij de vrouwenwedstrijd. Verder moet Van Gucht de startpresentatie laten vallen. Hij wordt daarbij vervangen door Tom Vandenbulcke.

Vier nieuwe testdorpen in Brussel, goed voor 7.500 testen per dag

In Brussel, zwaar getroffen door het coronavirus, komen vier extra testdorpen. De hoofdstad wil zo de testcapaciteit gevoelig opdrijven. Nu gebeuren er in de hoofdstad zo'n 5.000 testen per dag. Dat zou tegen het einde van het jaar opgedreven moeten worden tot 9.000.

De vier testdorpen komen in het centrum van Brussel (aan de Pachecolaan), aan de metrohalte Merode, in Vorst (aan metrohalte Albert) en aan de Heizel (naast Paleis 12). Uiteindelijk moeten ze goed zijn voor 7.500 testen per dag.

Mee op pad met de Brugse politie naar de sportkantines: "We komen kijken voor de nieuwe coronaregels"

De komende 14 dagen kunnen de Brugse sportkantines zich aan een politiebezoekje verwachten. De sportkantines worden vaak uitgebaat door vrijwilligers, en de uitrusting is niet overal optimaal. Provinciegouverneur Carl De Caluwé vindt dat die kantines niet vergeten mogen worden bij de controle op de coronaregels. Onze journaalploeg ging mee op pad met de politie van Brugge.

Video player inladen...

Twintigduizendste COVID-test afgenomen in testdorp Antwerpen

In het COVID-19-testdorp op Spoor Oost in Antwerpen is de twintigduizendste persoon getest op het coronavirus. Dat meldt het kabinet van schepen voor gezondheidszorg Fons Duchateau (N-VA). Vanaf maandag wordt de capaciteit van de site opgedreven om de verwachte stijging op te vangen.

In de voorbije twee weken maakten mensen met een doktersvoorschrift 38 procent van de testen uit, blijkt uit cijfers van het kabinet Duchateau. 27 procent werd getest voor een reis, 23 procent werd doorverwezen door een contactonderzoeker en 11 procent keerde terug uit een rode zone.

De bezoekers van het testdorp zijn veeleer jongeren. De 11- tot en met 40-jarigen nemen samen zes op de tien tests (61 procent) voor hun rekening. Twintigers zijn goed voor een op de vier uitgevoerde tests, dertigers voor een vijfde, tieners voor een op de zes.

Wielrenner Jan Bakelants besmet en komt wellicht niet meer in actie dit seizoen

Het coronavirus verspreidt zich opnieuw als een lopend vuurtje, ook in het wielerpeloton. Jan Bakelants (34) is de volgende die een positieve test aflegde. De ervaren renner van Circus-Wanty Gobert gaat in quarantaine en komt daardoor wellicht niet meer in actie dit seizoen.

Lees meer bij onze collega's van Sporza:

Hoe gaat het in de woonzorgcentra? "Het begint kritiek te worden" op sommige plaatsen

Het aantal coronabesmettingen in de Vlaamse woonzorgcentra is in een week tijd bijna verdubbeld: van 226 naar 429 bevestigde besmettingen bij rusthuisbewoners. Woonzorgcentrum Huize Zonnelied in Ieper is hard getroffen met 32 besmette bewoners en 15 medewerkers. Directeur Bart Man spreekt van een "kleine vloedgolf" en bekritiseert het wachten op testresultaten.

Lees hier het volledige artikel:

Meest gelezen