Jong computerwonder Carlo Acutis (die amper 15 werd) zalig verklaard: hoe kan dat?

In Assisi, in de basiliek van de Heilige Franciscus, is Carlo Acutis zalig verklaard. Acutis was amper 15 toen hij stierf aan leukemie. Daarmee is het de eerste zaligverklaring van een 'millennial'. Opmerkelijk.

Carlo Acutis  staat al een tijd bekend als een "cyberapostel". De jongen was zeer gelovig én was zeer bedreven met computers. Hij combineerde die eigenschappen en zo maakte hij als tienjarige een website over verschijningen van Maria én hij stelde ook een lijst samen met "eucharistische mirakels". Hij verkondigde zijn geloof ook nog elders op het internet. Een duidelijk engagement.

Op zijn vijftiende werd leukemie geconstateerd bij Acutis. Hij genas niet en overleed, op jonge leeftijd dus. Al snel werd hij gezien als een rolmodel en een voorbeeld voor gelovige jongeren.

Copyright 2018 The Associated Press. All rights reserved.

Leer van Franciscus

Paus Franciscus zag én ziet in Acutis de ideale figuur om de jongeren aan te spreken: jong, kind van zijn tijd, mee met de technologie, een tovenaar op het internet én vooral ook... intens gelovig. De paus wil zo inspelen op jongeren, die hij al vaker waarschuwde voor het gevaar van het internet en sociale media. Al rijzen er toch best wat vragen en kritische bedenkingen bij de zaligverklaring van de jonge kerel.

Acutis is dus een rolmodel, duidelijk. Dat sluit naadloos aan op de uitgesproken mening van de paus, die hij ook nog eens herhaalde in zijn encycliek, die vorige week werd verspreid. Hij stelt zijn hoop onder meer op de jongeren om de mistoestanden in de samenleving op te lossen, "in tijden van digitalisering, migratieproblematiek, klimaatcrisis én de vele politieke conflicten". 

In de aanloop naar de zaligverklaring werd op 1 oktober in Assisi het graf van Carlo Acutis geopend, bekijk hier de beelden (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Wanneer word je zalig verklaard?

Om zalig verklaard te worden, is de levenswandel natuurlijk van belang.  In het geval van Acutis was die duidelijk. Maar daarnaast helpt ook een 'wonder'.  

Een Braziliaans kind genas in 2013 miraculeus van een dodelijke ziekte nadat het tot Acutis had gebeden. Genoeg voor de definitie van een 'wonder' of een 'mirakel', al moet het Vaticaan dan nog de feiten natrekken. Dat is gebeurd, de genezing is als een 'wonder' gedefinieerd en zo lag de weg open voor de 'beatificatio', de zaligverklaring van Acutis.

Trouwens, er is niet altijd een wonder nodig. Een 'martelaar' kan ook zalig worden verklaard. Franciscus deed dat al eerder met een pater uit El Salvador én twee andere gelovigen, die door een doodseskader werden vermoord.

En volgt nu ook een heiligverklaring? Mogelijk wel. Als een tweede wonder kan worden toegewezen aan een 'tussenkomst' van Acutis, kan die procedure in gang worden gezet. En dan kan het snel gaan. Zo werd paus Johannes-Paulus II amper drie jaar na zijn zaligverklaring al een heilige. 

Meest gelezen