Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

President Trump houdt verkiezingsspeech op balkon Witte Huis, Soenens: "Nooit eerder gedaan door president VS"

De Amerikaanse president Donald Trump heeft zijn eerste publieke toespraak gehouden sinds het coronavirus bij hem werd vastgesteld. "Ik voel me geweldig", zo verklaarde hij toen hij vanaf het balkon van het Witte Huis honderden mensen toesprak. Het evenement wordt gezien als een opstapje naar de hervatting van zijn verkiezingscampagne.

Trump hield een toespraak die ongeveer twintig minuten duurde. Hij verzekerde zijn toehoorders dat hij in staat is om de coronapandemie grondig aan te pakken. "Ik wil dat jullie weten dat ons land het vreselijke "Chinavirus" zal overwinnen", zo klonk het. "We produceren krachtige therapieën en medicijnen, we genezen de zieken, we zullen herstellen en het vaccin zal er zeer, zeer snel aankomen, in een recordtijd."

Bekijk hier het verslag van Trumps toespraak en lees voort onder de video:

Video player inladen...

De president hield zijn toespraak voor zo'n 2.500 hoofdzakelijk zwarte aanhangers. Hij haalde vooral uit naar zijn tegenstander in de Amerikaanse kiesstrijd Joe Biden en de Democraten. Hij deed dat van op het balkon van het Witte Huis. "Het is de eerste keer dat een Amerikaanse president het Witte Huis gebruikt voor een campagnerally", zegt onze correspondent Björn Soenens.

(Lees verder onder de foto)

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

"Trump zei opnieuw dat het coronavirus zal verdwijnen, maar gisteren vielen er nog 900 doden door het coronavirus in de VS en er werden ook 60.000 nieuwe besmettingen bekendgemaakt", weet Soenens.

Donald Trump was eind vorige week na een besmetting met het coronavirus opgenomen in het ziekenhuis, maar mocht daar maandag alweer weg. Het is niet duidelijk of de president momenteel nog besmettelijk is.

Vanaf volgende week wil hij in elk geval weer voluit campagne voeren voor de presidentsverkiezingen van 3 november. Hij wil maandag mensen toespreken op een vliegveld in Florida. Ook gaat hij volgens zijn campagneteam komende week naar Iowa en Pennsylvania.

Het event in de tuin van het Witte Huis krijgt kritiek. Eind september raakten nog zeker zeven mensen besmet, onder wie de president en first lady Melania, tijdens een viering in de rozentuin aan het Witte Huis. Trump stelde toen Amy Coney Barret voor als nieuwe rechter voor het Amerikaanse Hooggerechtshof. Veel aanwezigen droegen geen mondmasker en er werd geknuffeld en handen geschud.

Tijdens het event aan het Witte Huis vandaag droegen de meeste mensen een mondmasker, maar uit foto's die genomen zijn voordat de menigte naar het Witte Huis werd geleid, blijkt dat er toen van mondmaskers nog weinig sprake was:

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen