NKR InfoCenter PAN Photo

Staakt-het-vuren Nagorno-Karabach al voorbij: bombardementen op hoofdstad Stepanakert en op tweede stad van Azerbeidzjan

Ondanks een aangekondigd staakt-het-vuren zijn er zaterdagavond bommen gevallen op Stepanakert, de hoofdstad van de betwiste regio Nargono-Karabach. Dat heeft een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse vastgesteld. Volgens de Azerische overheid zijn er ook zeven doden gevallen bij een aanval op de tweede stad van Azerbeidzjan.

Omstreeks 23.30 uur lokale tijd werden in Stepanakert zeven zware explosies gehoord. Onmiddellijk na het salvo weerklonken minutenlang de alarmsirenes om de bevolking aan te manen de schuilkelders op te zoeken. Nadien werd het opnieuw stil in de in totale duisternis gehulde stad.

Van Azerische kant beschuldigen ze de Armeniërs er dan weer van Gandja te hebben aangevallen, dat is de tweede stad van Azerbeidzjan. Daarbij zouden zeven doden zijn gevallen, en zeker 33 gewonden. De Armeense overheid in Nagorno-Karabach ontkent elke verantwoordelijkheid, 'het is een complete leugen', zegt het plaatselijke ministerie van Defensie.

De bombardementen kwamen er ondanks een staakt-het-vuren tussen Armenië en Azerbeidzjan dat zaterdag op het middaguur moest ingaan. Kort nadat het onder Russische bemiddeling tot stand gekomen bestand van kracht was gegaan, beschuldigden beide partijen elkaar echter al van nieuw geweld. Niettemin bleef het in Stepanakert de hele dag ongewoon rustig.

Stepanakert is de voorbije twee weken hevig onder vuur genomen. Nagorno-Karabach hoort officieel bij Azerbeidzjan, maar in de jaren negentig scheurde de voornamelijk door Armeniërs bewoonde regio zich af. Sindsdien zijn er vaker conflicten geweest, maar de voorbije twee weken is het geweld opnieuw hevig opgelaaid.

Herbekijk ook de reportage in "Het Journaal" van 11 oktober over de situatie in Nagorno-Karabach:

Video player inladen...

Meest gelezen