Maxime Anciaux - All rights reserved

Hamont-Achel zoekt vrijwilligers om bij te springen in de zorg

In Hamont-Achel zoeken ze vrijwilligers die kunnen inspringen als de coronabesmettingen blijven stijgen. De stad wil zich samen met de woonzorgcentra en dienstencentra wapenen tegen een eventuele tweede coronapiek. Ze zijn dus op zoek naar vrijwilligers om te voorkomen dat er te veel personeel uitvalt. 

Samen met de woonzorgcentra Residentie aan de Beverdijk en Sint-Jan Berchmans, De Wiek, De Haag en dienstencentrum De Kring is het stadsbestuur op zoek naar gemotiveerde vrijwilligers. "De vrijwilligers moeten niet opgeleid zijn", zegt schepen van Welzijn Marie-José Cuyvers (PRO). "Ze moeten vooral helpen bij dagelijkse taken, zoals eten geven of schoenen aan doen of haren kammen, maar het is niet de bedoeling om zorgtaken op te nemen."

Helpen bij iemand thuis

Ook in de thuissituatie kan de hulp van een enthousiaste vrijwilliger goed van pas komen. In maart werd 'Hamont-Achel Helpt' in het leven geroepen en kon het stadsbestuur rekenen op heel wat vrijwilligers voor taken die in tijden van corona niet voor iedereen zelfs vanzelfsprekend zijn. Denk maar aan het uitlaten van de hond, boodschappen doen of naar de apotheek gaan. 

"Het is vooral de bedoeling om het zorgpersoneel bij te sterken door enthousiaste vrijwilligers", vervolgt de schepen. "De vrijwilligers gaan de zorg niet overnemen, maar net de kleine taken invullen: de haren van de bewoners kammen of ze te eten geven. Door de vorige golf hebben we geleerd hoe wij ons zorgpersoneel goed kunnen beschermen, dat maakt dat wij nu nog beter voorbereid zijn." 

Als je wil helpen, kan je terecht op de website van de stad  . 

Meest gelezen