In Brussel zijn de cafés voor een maand gesloten.

Liveblog - België op tweede plaats wat betreft besmettingen in Europa, Professor Vlieghe: "Cijfers zijn angstaanjagend"

Er komt voorlopig geen einde aan de stijging van de coronacijfers in ons land. Tussen 1 en 7 oktober werden elke dag gemiddeld 3.749 nieuwe besmettingen vastgesteld. Afgelopen woensdag (7 oktober) waren er meer dan 6.000 besmettingen. Ook het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijft nog toenemen. "De cijfers zijn angstaanjagend. Een nieuwe lockdown is een taboe, maar wat dan wel?", zegt professor Erika Vlieghe.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Op onderstaande grafiek is het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 maart tot 1 juli lichter gekleurd dan het aantal vastgestelde besmettingen vanaf 1 juli. Waarom? Er zijn nu meer vastgestelde besmettingen dan in het voorjaar, maar de vergelijking gaat niet op: in het voorjaar stond elke vastgestelde besmetting voor naar schatting 30 werkelijke besmettingen, nu is dat voor slechts 3. Dat komt omdat er nu meer getest wordt. Het is dus niet correct om de grafiek van nu zomaar te vergelijken met de grafiek van het voorjaar.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

België op tweede plaats in Europa wat betreft coronabesmettingen

Ons land heeft in Europa het op één na hoogste aantal besmettingen per 100.000 inwoners. Het 14-daags gemiddelde in België is 364. Alleen Tsjechië doet het nog slechter, daar zijn er 432 besmettingen per 100.000 inwoners. Tot nu toe bengelde België rond de vijfde plaats. Net na ons land komt Nederland, met 344 besmettingen per 100.000 inwoners, dan volgen Spanje, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk (al zijn daar de cijfers wat achterop door een technisch probleem).

Noorwegen (34), Cyprus (34) en Finland (36) hebben de laagste gemiddelden. Maar ook in Griekenland (45) en de Baltische staten is het virus nog goed onder controle. Ook Duitsland heeft een van de laagste gemiddelden met net geen 47 besmettingen per 100.000 inwoners. Toch is ook Duitsland bezorgd over het oplopend aantal besmettingen, en gelden er in enkele Duitse steden al strenge coronamaatregelen.

De cijfers worden bijgehouden door het Europese Centrum voor Ziektecontrole, en dienen als basis om landen kleurencodes te geven die de coronasituatie weergeven. Ons land kleurt rood op die kaart (meer dan 240 besmettingen per 100.000 inwoners). Zowat de helft van de Europese landen zit intussen al boven de 120 besmettingen per 100.000 inwoners, de Europese alarmdrempel.

Spanje blijft wel het land waar de meeste sterfgevallen als gevolg van corona te noteren vallen: 3,6 coronadoden per 100.000 inwoners. Direct daarna volgt Roemenië met 3,5. Ons land doet het op dat vlak wel nog beter, met 1,7 sterfgevallen per 100.000 inwoners. Maar dat cijfer is wel slechter dan het Nederlandse, Franse en Britse cijfer.

Infectiologe Erika Vlieghe: "Wat ik vooral wilde duidelijk maken: heb zo weinig mogelijk nauw contact"

De nieuwe strengere maatregelen zijn nog maar drie dagen van kracht en verschillende experten stellen al nog strengere maatregelen in het vooruitzicht (zie het bericht over het debat in "De zevende dag" hieronder). Daarin wezen zowel infectiologe Erika Vlieghe, als Antwerps gouverneur Cathy Berx en Marc Noppen van het UZ Brussel erop dat als de cijfers dezelfde slechte trend blijven volgen, nog strengere maatregelen nodig zullen zijn.

De verstrengde regels zijn minstens een maand van kracht, is het dan niet wat vroeg om al over nog strengere maatregelen te spreken? Moeten we niet eerst de resultaten van deze maatregelen afwachten? "Er is een verschil tussen maatregelen bedenken en ze uitvoeren", zegt Vlieghe later op de dag aan de telefoon. "We moeten de resultaten afwachten, maar intussen ook al aan een plan B werken." Wanneer zouden eventuele strengere maatregelen dan ingevoerd moeten worden? "Ik denk niet dat we een maand moeten wachten", meent Vlieghe, "maar na tien à veertien dagen moeten reageren als de kentering niet is ingezet."

Vlieghe maakt ook nog eens duidelijk dat "mensen moeten weten dat de zaak ernstig is". "We zullen de maatregelen heel consequent moeten toepassen." Daarmee bedoelt ze vooral het beperken van nauwe contacten, want "het is niet voldoende om de cafés vroeger te sluiten, we moeten echt zo weinig mogelijk nauw contact hebben". "Dat is wat ik vooral wilde duidelijk maken: zie zo weinig mogelijk mensen van nabij."

Coronacijfers in ons land blijven nog altijd sterk toenemen

Er komt voorlopig nog geen einde aan de stijging van het aantal besmettingen, ziekenhuisopnames en overlijdens door het coronavirus. Dat blijkt uit de voorlopige gegevens van het wetenschappelijke gezondheidsinstituut Sciensano.

  • Tussen 1 en 7 oktober zijn gemiddeld 3.749 nieuwe coronabesmettingen per dag bevestigd. Dat is een stijging met 89 procent in vergelijking met de zeven dagen daarvoor (24 - 30 september, 1.983 besmettingen). Bijna een verdubbeling dus. Op woensdag 7 oktober waren er meer dan 6.000 besmettingen.
  • Tussen 4 en 10 oktober werden elke dag gemiddeld 119 coronapatiënten in het ziekenhuis opgenomen, een stijging met 67 procent in vergelijking met de week ervoor (27 september - 3 oktober, 72 ziekenhuisopnames).
  • Gisteren, op 10 oktober, werden 160 nieuwe patiënten opgenomen in het ziekenhuis.
  • Er liggen in totaal nu 1.257 coronapatiënten in het ziekenhuis, van wie 226 op de dienst intensieve zorg. 98 patiënten hebben beademing nodig.
  • Tussen 1 en 7 oktober overleden elke dag gemiddeld 15 mensen aan de gevolgen van een coronabesmetting. In de week ervoor (24 - 30 september) waren het er gemiddeld 8.
  • Tussen 1 en 7 oktober werden elke dag gemiddeld 37.300 coronatests afgenomen.
  • De positiviteitsratio in die periode bedroeg gemiddeld 10 procent. Dat wil zeggen dat van alle uitgevoerde tests, 10 procent een positief resultaat opleverde.

"Het gaat hard, zeker de afgelopen dagen", zegt professor Erika Vlieghe, die ook lid is van het adviesorgaan Celeval, in "De zevende dag". "De curve heeft echt een exponentieel karakter gekregen." Of de cijfers dramatisch zijn? "We moeten het niet dramatiseren. De cijfers an sich zijn angstaanjagend genoeg. Het gaat écht niet goed. Er is wel een verschil met maart (toen de eerste golf begon, red.). Nu hebben we veel meer buffers, waardoor de stijging trager gaat."

U kunt de meest recente grafieken van de besmettingen, de overlijdens en ziekenhuisopnames terugvinden bij het wetenschappelijk instituut Sciensano. 

Slovakije scherpt coronamaatregelen gevoelig aan

De Slovaakse premier Igor Matovic heeft zondag strengere maatregelen aangekondigd om de verspreiding van het coronavirus in zijn land in te dammen. Zo wordt het dragen van een mondmasker vanaf donderdag verplicht in alle openbare plaatsen en mogen restaurants enkel nog afhaalmaaltijden verkopen.

De regering in Bratislava besloot ook om fitnesscentra, zwembaden en sauna's te sluiten. Professionele sportwedstrijden moeten opnieuw zonder publiek plaatsvinden. Voorts moeten voedingswinkels en apothekers een deel van hun openingsuren reserveren voor senioren. De autoriteiten beraden zich intussen nog over een mogelijk verbod op samenkomsten van meer dan zes mensen.

Slovakije kwam dit voorjaar relatief ongeschonden uit de eerste golf van coronabesmettingen, maar nu kampt ook het Centraal-Europese land met een snel stijgend aantal coronabesmettingen. Donderdag werd voor het eerst de kaap van 1.000 infecties per dag overschreden. Sinds het begin van de pandemie heeft het land met 5,5 miljoen inwoners 19.850 besmettingen geteld. Tot dusver zijn officieel 61 mensen overleden.

Alweer carnavalstoet afgelast voor 2021, dit keer in Herenthout

In Herenthout zal in 2021 geen carnavalstoet plaatsvinden. Normaal was die gepland voor 14 februari 2021 maar 800 medewerkers samenbrengen om alles voor te bereiden, kan niet op een coronaveilige manier. In plaats van een stoet komt er voor de medewerkers een zoektocht met vragen over carnaval.

Lees hier het volledige artikel:

Ook Franse steden Toulouse en Montpellier in hoogste alarmfase

Toulouse en Montpellier worden dinsdag toegevoegd aan de lijst met Franse steden die in de hoogste alarmfase zitten. Dat hebben de Franse autoriteiten aangekondigd. Lyon, Grenoble, Saint-Etienne en Rijsel gingen zaterdag al in de hoogste alarmfase. Die geldt ook al voor Parijs, Aix-Marseille en Guadeloupe.

Het aantal nieuwe besmettingen blijft maar toenemen, net als het aantal patiënten dat beademd worden (1.483 patiënten in totaal op zondag, wat het hoogste aantal sinds mei is).

De hoogste alarmfase wordt bereikt wanneer de besmettingsgraad boven de 250 nieuwe gevallen op 100.000 inwoners over de afgelopen zeven dagen stijgt, wanneer het om meer dan 100 gevallen gaat bij de 65-plussers en wanneer 30 procent van de bedden voor COVID-19-patiënten met beademingshulp is ingenomen in de regio. Bij de alarmfase worden bars en sportzalen gesloten en komen er onder meer verscherpt regels in de restaurants.

Waalse intercommunale test enkel nog patiënten met COVID-symptomen door gebrek aan capaciteit

Omdat de coronatestcentra die beheerd worden door de Waals intercommunale Vivalia de toestroom van de voorbije dagen niet meer aankunnen, zullen van 13 tot 16 oktober enkel nog die mensen getest kunnen worden die coronasymptomen vertonen en die doorgestuurd zijn door hun huisarts. Het zal dus tijdelijk ook niet meer mogelijk zijn om alle hoogrisicocontacten van bevestigde gevallen te testen.

Vivalia is een intercommunale in het zuiden van het land. Vierenveertig gemeenten uit de provincie Luxemburg en drie uit de provincie Namen zijn erbij aangesloten. Alle ziekenhuizen in de provincie Luxemburg werken onder de koepel van Vivalia.

In de testcentra in Aarlen, Libramont en Marche werden sinds afgelopen donderdag gemiddeld meer dan 2.000 aanvragen per dag voor een coronatest geregistreerd. Honderden personen moeten momenteel wachten om zich te laten testen.

Daarom verstrengt Vivalia tijdelijk zijn testcriteria. Niet alleen worden de testen voorbehouden aan patiënten met symptomen, ook zal verplicht een afspraak moeten worden gemaakt en zullen mensen die naar het buitenland vertrekken niet meer aan een test onderworpen worden.

Spaanse regio's nemen meer maatregelen

De noordelijke Spaanse grensregio's Catalonië en Navarra komen met nieuwe maatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. "We zullen offers moeten brengen", zei de Catalaanse minister van Volksgezondheid op de radio.

In het 650.000 inwoners tellende Navarra, dat net als Catalonië grenst aan Frankrijk, moeten cafés en restaurants vanaf dinsdag om 22.00 uur de deuren sluiten. Ook mogen ze minder klanten ontvangen. Dat laatste geldt ook voor bioscopen, theaters, bibliotheken en supermarkten. Bijeenkomsten met meer dan zes mensen worden verboden.

In Navarra zijn zaterdag 463 coronabesmettingen vastgesteld, het hoogste aantal sinds het begin van de pandemie. "Dit is een kritiek moment", zei de regionale leider Maria Chivite op een persconferentie. Ze sluit verdere maatregelen niet uit.

In de kustregio Catalonië met Barcelona, waar zowat 7,5 miljoen mensen wonen, worden bedrijven opgeroepen om medewerkers de komende 15 dagen thuis te laten werken. Ook vroeg minister van Volksgezondheid Josep Maria Argimon universiteiten om in die periode online les te geven. Argimon zei dat zijn regio zonder maatregelen Madrid achterna kan gaan. De regio met de Spaanse hoofdstad behoort tot de grootste coronabrandhaarden in Europa.

Minister Somers werkt zoveel mogelijk van thuis na twee besmettingen op zijn kabinet

Vlaams minister Bart Somers (Open VLD) zal volgende week zoveel mogelijk van thuis uit werken. Twee van zijn kabinetsmedewerkers zijn besmet met het coronavirus. Dat heeft de minister gezegd op de Antwerpse regionale zender ATV. Somers zelf is niet in nauw contact geweest met de twee medewerkers, maar heeft toch beslist om thuis te werken, en ook de kabinetsmedewerkers zullen dat doen. Minister Somers moest in maart wel in verplichte quarantaine toen hij zelf symptomen van corona bleek te hebben. 

Meest gelezen