Oud ziekenhuis in Lommel wordt afgebroken: "Er komen veel emoties naar boven"

Vanaf maandag 12 oktober wordt het oud ziekenhuis in Lommel afgebroken. Voorlopig zijn het alleen nog maar de voorbereidende werken, want ook het bestaande kloostergebouw zal worden afgebroken en de zusters wonen daar nog. Die zullen pas begin volgend jaar naar Hasselt verhuizen. En dan zullen de gebouwen effectief verdwijnen. 

“De afbraak van het oude ziekenhuis laat verschillende emoties bovendrijven", zegt Chris D’Espallier, voorzitter van Mariaziekenhuis vzw en bestuurder van vzw De Bekelaar. "Velen onder ons hebben nog daadwerkelijk in deze gebouwen gewerkt en daar gedurende jaren het beste van zichzelf gegeven. Het was voor hen een enorme stap naar het nieuwe ziekenhuisgebouw in Pelt waar alles anders was dan in de trouwe omgeving van het ziekenhuis in Lommel. Nu verdwijnt ook het gebouw en dat laat een zekere leemte achter.” 

Zorgboulevard met sociale organisaties

De site wordt verder ontwikkeld als een zorgboulevard in het verlengde van het nieuwe woonzorgcentrum De Bekelaar. "Hier krijgen verschillende organisaties met een sociale insteek de kans om zich te vestigen", zegt D'Espallier. "Zo zal de Biehal zijn werkterrein in de sociale economie hier vestigen. Daarnaast bouwt de sociale woningmaatschappij Kempisch Tehuis een gebouw voor haar doelgroep." De stad Lommel werkt mee aan de verdere invulling van de ganse site. Op deze manier ontstaat de nieuwe zorgcampus Meysterbergen.

Meest gelezen