Wit-Russische president Loekasjenko ontmoet oppositieleden in de gevangenis

Alexander Loekasjenko, de omstreden president van Wit-Rusland, is naar de gevangenis getrokken om te praten met oppositieleden die er opgesloten zitten.  Naar eigen zeggen deed hij dat 'om te luisteren naar andermans mening'. De ontmoeting duurde meer dan vier uur.

De ongebruikelijke bijeenkomst vond plaats  in een gevangenis van de KGB, de Wit-Russische veiligheidsdienst. Op een foto verspreid door de presidentiële persdienst is te zien hoe Loekasjenko aan een tafel zit samen met elf activisten die werden opgesloten in de aanloop naar de presidentsverkiezingen van 9 augustus. Onder hen Viktor Babariko, een voormalig bankdirecteur die een gooi wilde wagen naar het presidentschap, maar al in mei werd opgepakt en gevangengezet.

Volgens een persbericht van Loekasjenko's medewerkers heeft de president met de oppositieleden gepraat over wijzigingen aan de grondwet.  'De grondwet kan niet worden geschreven op straat', zei Loekasjenko, in een verwijzing naar het wekenlang protest tegen de verkiezingsuitslag, die volgens de oppositie volledig vervalst werd.

Herbekijk hier ook de journaalreportage over de opmerkelijke ontmoeting van president Loekasjenko: (lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

Tegenstanders van de president zien in de merkwaardige gevangenisbijeenkomst een bewijs dat Loekasjenko verzwakt is. Hij probeert hiermee om het protest de wind uit de zeilen te nemen, zo klinkt het. Oppositieleidster en voormalig presidentskandidaat Svetlana Tichanovskaja, die het land moest verlaten en nu in Litouwen verblijft, zegt dat Loekasjenko door zijn ontmoeting 'het bestaan erkent van politieke gevangenen, die hij voordien bestempelde als criminelen'. 

Verbannen oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja
(c) Copyright 2020, dpa (www.dpa.de). Alle Rechte vorbehalten

Tichanovskaja roept ook op om het verzet tegen de autoritaire president voort te zetten. Sinds de verkiezingen wordt er elk weekend betoogd in de hoofdstad Minsk en vaak ook in andere Wit-Russische steden. Aan het protest nemen telkens tienduizenden mensen deel. Daarbij kwam het regelmatig tot confrontaties met de politie, die grof geweld niet schuwt om betogers uiteen te drijven en op te pakken. Ook voor vandaag is er opgeroepen om op straat te komen.

Meest gelezen