Noah Berger

Aantal natuurrampen wereldwijd verdubbeld in 20 jaar tijd, "hittegolven worden grootste probleem"

De voorbije 20 jaar zijn er wereldwijd twee keer meer natuurrampen geregistreerd dan in de periode van 1980 tot 2000. Dat blijkt uit een nieuw klimaatrapport van de Verenigde Naties. Sinds 2000 zijn meer dan 1,2 miljoen mensen gestorven aan onder meer stormen, overstromingen, droogte en bosbranden. Volgens de VN zullen hittegolven de komende 10 jaar het grootste probleem worden.

De voorbije 20 jaar waren er wereldwijd 7.348 natuurrampen. Dat is bijna twee keer zoveel als de twintig jaar ervoor (1980 - 1999). Toen werden er 4.212 natuurrampen geregistreerd. Dat blijkt uit een nieuw klimaatrapport van het Bureau van de Verenigde Naties voor rampenrisicovermindering (UNSDIR).

Onder natuurrampen vallen zowel aardbevingen, bosbranden, overstromingen, stormen en vulkaanuitbarstingen als droogte en extreme temperaturen. De VN schat dat vooral hittegolven de komende 10 jaar een groot probleem zullen worden.

Stijgend aantal natuurrampen is een duidelijk gevolg van de klimaatopwarming 

Uit het rapport blijkt dat er de afgelopen twintig jaar in totaal 4,2 miljard mensen zijn getroffen door zo'n natuurramp. 1,2 miljoen mensen lieten daarbij het leven. De economische kost van natuurrampen is volgens het rapport opgelopen tot zo'n 2.500 miljard euro. Al is dat een onderschatting zeggen de onderzoekers, omdat veel Afrikaanse en Aziatische landen geen informatie delen over de economische gevolgen.

Volgens de VN is er een duidelijk verband tussen de snelle stijging van het aantal natuurrampen en de klimaatverandering. "Het is op onze planeet nu gemiddeld al 1,1 graden warmer dan voor de Industriële Revolutie. Dat vertaalt zich duidelijk naar meer extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, overstromingen, orkanen en bosbranden", zo staat te lezen in het rapport.

Zonder ecologisch herstel zullen we de klimaatnoodsituaties alleen maar vergroten

Mami Mizutori, secretaris-generaal UNSDIR

"COVID-19 heeft regeringen en het grote publiek echt bewust gemaakt van de risico's om ons heen. Ze kunnen zien dat als de besmetting met COVID-19 zo verschrikkelijk is, de klimaatnoodsituatie nog erger kan zijn", aldus de secretaris-generaal van UNSDIR, Mami Mizutori, tijdens een persconferentie. "Zonder ecologisch herstel zullen we de klimaatnoodsituatie alleen maar vergroten", benadrukte ze.

Vooral Aziatische landen en de Verenigde Staten zijn de afgelopen twintig jaar getroffen door natuurrampen. Koploper was China, met 577 natuurrampen. Daarna volgen de Verenigde Staten (467 rampen), India (321) en de Filipijnen (304).

In Haïti, Indonesië, Myanmar en China maakten natuurrampen de meeste dodelijke slachtoffers de voorbije twintig jaar.

Het volledige rapport kunt u hier lezen.

Meest gelezen