Leuven schakelt versnelling hoger: "Ook restaurants in de week om 23 uur dicht, mondmasker verplicht op begraafplaats" 

Nu het aantal coronabesmettingen in ons land opnieuw in stijgende lijn zit, neemt Leuven bijkomende maatregelen. Zo zullen alle horecazaken tijdens de week verplicht moeten sluiten om 23 uur. Ook kleedkamers van sportclubs zullen tijdelijk niet gebruikt mogen worden. 

"Het is absoluut niet aangenaam om ons leven opnieuw te moeten inperken", stelt burgemeester van Leuven Mohamed Ridouani (SP.A). "Maar we hebben geen keuze, de cijfers van ons land zien er niet goed uit. Dus ik kan niet anders dan enkele nieuwe maatregelen te nemen." 

Horeca en alcoholverbod

Eén van die maatregelen is dat alle horecazaken in Leuven voortaan de deuren zullen moeten sluiten om 23 uur. "Sinds vrijdag gold dit enkel en alleen maar voor de cafés. Deze maatregelen hebben we nu uitgebreid. Restaurants zullen tijdens de week hun deuren eveneens om 23 uur moeten sluiten", zegt Ridouani.

"Ze mogen wel nog op vrijdag en zaterdag tot 1 uur openblijven. Maar door de sluitingsuren van cafés en restaurants nu gelijk te stellen, voorkomen we dat mensen tijdens de week zich van de cafés naar restaurants verplaatsen om verder te blijven drinken. Daarnaast mag er vanaf 22 uur ook geen alcohol meer op straat gedronken worden." 

Sportclubs

Ook voor de sportclubs komt er een aangepaste maatregel. "In alle stedelijke sportcomplexen worden de kleedkamers opnieuw gesloten, behalve in de zwembaden", verduidelijkt Ridouani.

"Voor de zwembaden blijven de bestaande regels gelden: je krijgt toegang tot de kleedkamers vijf minuten voor je gereserveerde uur. De kleedkamers zijn opgesplitst voor mensen die gaan zwemmen of gezwommen hebben." Ook aan de externe sportclubs is gevraagd om de kleedkamers te sluiten. 

Begraafplaatsen

Vanaf zaterdag 24 oktober tot en met zondag 8 november is iedereen vanaf 12 jaar verplicht een mondmasker te dragen op de Leuvens begraafplaatsen.

"In de twee weken rond Allerheiligen en Allerzielen is het vaak te druk op de begraafplaatsen, waardoor afstand houden niet altijd mogelijk is. Door een mondmasker te dragen worden ook de bezoekers die in een risicogroep vallen, beschermd." 

Blijf de basisregels naleven

Mohamed Ridouani, burgemeester Leuven (SP.A)

Ridouani hamert er verder ook nog eens op om zich te houden aan de algemene basisregels. "Het is belangrijk dat we de maatregelen zo goed mogelijk opvolgen", zegt de burgemeester. "Spreek maximaal af met drie nauwe contacten en nodig niet meer dan vier personen bij je thuis uit. Blijf afstand houden, een mondmasker dragen en was en ontsmet je handen op regelmatige basis." 

Meest gelezen