UPI

Amerikaanse coronadokter Fauci is boos over misleidend verkiezingsspotje van president Trump

In een pro-Trump spotje zegt dokter Anthony Fauci, de feitelijke coronacommissaris van de VS, dat “niemand méér had kunnen doen”. De quote klopt, alleen heeft Fauci het in het interview niet over president Trump, maar over zichzelf. Maar dat wordt er in het spotje niet bij verteld. President Trump ziet geen probleem. 

"In mijn bijna vijf decennia openbare dienst heb ik nooit publiekelijk een kandidaat ondersteund", zei dokter Fauci gisteren in een mededeling aan televisiezender CNN.

In het promotiefilmpje worden de persoonlijke ervaringen van president Trump met het coronavirus geprezen en de inspanningen van de Amerikaanse regering om de epidemie te bestrijden.

Op een bepaald moment komt ook dokter Fauci aan het woord, als lid van de taskforce van het Witte Huis: "Ik kan me niet inbeelden dat (...) iemand meer zou kunnen doen", zegt hij. Het lijkt alsof Fauci de president looft, maar de integrale quote uit het interview met Fox News in maart suggereert iets helemaal anders. 

Bekijk hier de spot (en lees voort onder de video):

"Ik besteed er bijna al mijn tijd aan. Ik ben praktisch alle dagen op het Witte Huis met de taskforce. Elke dag. Ik kan me niet inbeelden dat, onder eender welke omstandigheden, iemand meer zou kunnen doen", zo luidt de volledige quote.

Dokter Fauci boos op Trump

Dokter Fauci reageert boos op het filmpje. "De commentaren die zonder mijn toestemming aan mij werden toegeschreven in de advertentie werden uit hun context gehaald uit een brede verklaring die ik maanden geleden aflegde over de inspanningen van federale volksgezondheidsfunctionarissen", klinkt het in een mededeling.

President Trump blijft het promotiefilmpje verdedigen. "Het zijn wel degelijk de woorden van Fauci", zo tweette de president, die de voorbije maanden wel vaker op gespannen voet leefde met Fauci. Ook president Trumps campagnewoordvoerder ziet geen graten in het filmpje en zegt dat het citaat accuraat is. 

Archiefbeeld
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Meest gelezen